Cum sa vezi daca exista praf pe senzor?

Se dau urmatoarele: aparat foto DSLR, Obiective (2 ca sa ai de ce sa le schimbi) si mediul inconjurator. Mai avem un tavan/perete alb, blit si mod manual.

Sensor Dust

Ca orice DSLR si al tau trebuie sa aiba 2 obiective. Probabil obiectivul de kit si inca un obiectiv. Obiectivele se schimba ca ciorapii. Ai nevoie de ceva larg, ceva lung, ceva luminos… si nu o sa pastrezi all the time acelasi obiectiv. O sa le schimbi sa iti iei altele ca iti dai seama cu timpul ce vrei. Procedura de schimbare a obiectivului nu este grea: apesi pe buton, rotesti scoti; pozitionezi celalalt obiectiv pe pozitie, introduci, rotesti, se aude un click. U’re done! Procedura nu se executa oricum, preferabil cu obiectvul indreptat spre podea. Au trecut 6 luni de cand ai aparatul si inca te gandesti la praful care ar putea aparea pe senzor! Undei? Nu am pic de praf. Sunt doar legende… iar senzor cleaning este marketing pur. Cum sa vezi daca ai praf pe senzor? Citeste mai departe….

Eu am un DSLR modest. Este vorba despre EOS 350D, un aparat entry level de la Canon care pe mine ma multumeste 100%, si pana ieri nu a avut praf pe senzor… sau cel putin nu am stiut eu de existenta lui. Am 3 obiective: un 50/1.8, un 17-50/2.8 si kit-ul care sta de pomana. Inainte de 17-50/2.8 am avut un 28-135/3.5-5.6 IS USM ca all walk around lens si era des inlocuit de modestul 50/1.8. Cand schimbam obiectivele urmam sfaturile. Cu obiectivul indreptat inspre podea.. etc.

Ieri seara am vrut si eu sa fac testul “peretele”. No problem! Am pus obiectivul pe manual focus, am defocalizat peretele cat s-a putut si am tras 3 cadre. Diafragma deschisa in f3.5-5.6. Spotless! Am zis ca poate sunt norocos… nu am avut nici macar un jeg sau altceva pe oglinda ca sa ma sperie, nici pe senzor! Fuck! I’m so lucky.

Cum norocul nu se lipeste de oricine si pe mine m-a omis… Am zis sa inchid diafragma la maxim cat imi permite si sa compensez din blit sa vad si eu… Zis si facut. 1/200 expunere, f22, blit si tavan. Guess what? Am vazut niste puncte de praf mici ce-i drept, dar sunt acolo si acum ma streseaza! Inainte nu apareau ca intra destula lumina cat sa le ocoleasca… sau din alte motive fizico-sociologie-psiho-terapeutice. Am praf pe senzor! Ce fac? IL CURETI BAH BIZONULE! dar nu singur cu o carpa! Exista accesorii dedicate si cu multa grija, MULTA atentie se curata. Mie unul imi este frica sa ma bag singur… celor cu tupeu.. SUCCES!

Iata si o imagine neprelucrata.

Sharing is caring

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.