Fotografia pe film – a inceput sa imi placa!

Biserica Rusa

Ultimele doua saptamani au fost “experimentative” d.p.d.v al hobby-ului meu. Aproape am terminat cele 4 role de film (expirate) primite de la colegul meu care a trecut si el pe digital. Mai am o rola si mi-am promis ca pe rola aia voi face doar portrete, dupa care imi voi cumpara un film alb-negru. Oldies BUT goldies jucariile!

Este mult mai greu cu full manual dar este un feeling placut. Simti ca ai controlul total, iti setezi tu diafragma si expunerea, expui, tragi filmul.. sau nu. La cadrele pe care le prezint nu pot spune ca am stat sa gandesc compozitia de fiecare data, probabil unul din defectele pe care le capeti daca incepi cu fotografia digitala. Acolo tragi, vezi, stergi, mai tragi o data si treci mai departe.

Focusul manual, unul din lucrurile care nu imi placeau, este extraordinar pe un aparat care are rupere de imagine. La a 3-a rola de film deja nu-l mai simteam ca o corvoada, ba dimpotriva! O placere pe care nu am regasit-o folosind aceleasi obiective adaptate de pe M42 pe EOS pe Canon EOS 350D-ul meu, cu toate ca aveam confirmare de focus + tehnologie de ultima ora, circuite integrate, senzori si asa mai departe.

Filmul te intoarce in trecut, imaginile capturate au ceva in plus. Ce?

Sharing is caring

4 comments

 1. Are si fotografie pe film farmecu ei, dar eu nu cred ca as avea rabdare de asa ceva.
  Trebe cumparate filme, trebe dus la developat, … deci pe langa timpu, care nu prea il am, mai vin si cheltuieli.
  Am primit si eu un aparat antic, chinezesc cu film, care tot am zis ca il incerc dar tot uit sa merg sa ii cumpar film. De vreo 2 ani tot aman asta 🙂 Deci iti dai seama cat timp mi-ar trebui sa duc un film la developat si dupaia sa mai si scanez totu.

  Cristian Livadarus last blog post..You get what you pay for

 2. @cristian: eu am dus filmele la developat la 9.La 13 am fost acolo sa le zic ce sa scaneze… la 18 am fost sa ridic filmele si cd-ul. Nu erau gata cu toate ca au zis ca termina intr-o ora de scanat… BATAIE DE JOC 😀 Ma gandeam sa imi cumpar un scaner cu adaptor de transparenta pentru filme dar mi-e frica ca o sa iasa nasol..
  @darius: 350D-ul ofera control total. Nu mai folosesc kit-ul, am un tamron 17-50/2.8 + canon 50/1.8-ul + tamron 28-200/3.8-5.6. Eu spuneam ca imi place foarte mult focusul manual cand ai rupere de imagine! E GENIAL!!!

 3. R. la intrebarea ta…ce au in plus imaginile: satisfactia lucrului bine facut..de TINE si numai de tine. Si melacolia 🙂
  Raman un fan al fotografiilor pe film, desi par demodata.
  Dpdv tehnic…cred ca anumite calitati optice pot fi redate mai bine pe film decat pe PC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.