VMware ESXi 5.1 nu booteaza de pe stick USB?

Am inceput sa upgradez laboratorul de acasa de la VMware ESXi 5.0 care era instalat pe un sata de 80GB si m-am gandit ca pentru portabilitate sa instalez VMware ESXi 5.1 pe un stick USB. Nu ma intereseaza ca poate sa crape, am stick-uri USB destule iar laboratorul poate sa stea si oprit pana reinstalez ESXi-ul, mai ales ca masinile virtuale nu stau pe stick…

Dupa spranceana am ales un stick usb, l-am infipt, am pus cd-ul de instalare si fara probleme am instalat pana la capat ESXi 5.1. Dupa reboot am primit minunatul “No system disk”. Am reinstalat ca dureaza foarte putin si am primit, evident, acelasi mesaj de eroare.

Problema este urmatoarea: pentru ca hardware-ul pe care il folosesc este trecut de prima tinerete, adica e oldschool, nu poate sa booteze de pe partitii GUID (GPT). De la VSphere 5.0 VMware a schimbat layout-ul partitionarii discului de la Master Boot Record (MBR) la GPT, probabil datorita suportului partitiilor mai mari de 2TB. Pe stick-ul meu de 4GB nu am nevoie de GPT, nu voi avea nevoie mai mult ca sigur nici pe discurile pe care tin masinile virtuale deci solutia de a formata cu MBR este una viabila.

Solutia:
– boot de pe cd-ul de instalare
– dupa boot, primul ecran, selectati Shift + O (litera, nu cifra)
– la prompt, editezi parametrul din runweasel in runweasel formatwithmbr
– enter
– instalarea clasica – F11, next, F11 🙂

Link-uri:
Upgraded VMFS-5: Automatic Partition Format Change
GUID Partition Table (GPT)

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.