Bye VMware – Welcome Proxmox

Dupa toate mutarile idioate din tabara Broadcom, dupa ce au cumparat Vmware spunem Bye VMware – welcome Proxmox.

Folosesc VMware cam de prin 2008. Prima oara am auzit de el de la un coleg prea entuziast, care spunea atunci ca asta este viitorul. Nu o sa mai avem datacentere pline de servere fizice, sau na, vor mai fi dar cam de 30 de ori mai eficiente dpdv al energiei electrice, al spatiului, al cooling-ului. O sa virtualizam datacentere intregi! Tu iti dai seama? Serveru e un fisier acum, il poti muta cum vrei, ii faci backup usor, exista snapshot si daca strici ceva, pac, revii la snapshot.

Bye VMware - Welcome Proxmox

Cam de atunci, din 2008 cam asta a fost jobul meu. Administrator de sisteme, cu vmware, cu storage, cu fiberchannel, cu virtualizare de storage, cam tot tacamul. Ce a fost in jurul lui Vmware probabil am testat si administrat. Mi-a placut foarte mult, am inteles cum functioneaza, am construit si la joburi ulterioare, in fine… super.

Vmware a fost cumparat de EMC, am lucrat si cu solutii din portofoliul lor, i-a cumparat Dell, povestea a continuat, am descoperit prin 2017 Compellent, PowerProtect… iar acum dupa 17 ani de munca in zona asta imi dau seama ce dinozauristica este tehnologia pe care o cunosc si am promovat-o atata vreme cu entuziasm.

Vmware a fost vandut catre Broadcom. Bye VMware – Welcome Proxmox.

Aici incep sa se schimbe un pic lucrurile. Versiunea gratuita dispare, se trece la alt model de subscriptie care face Vmware sa fie mai scump, echipele de suport si toate procedurile se muta la Broadcom. Peste VMware apare “by Broadcom”. Clientii vechi deja cauta alternative sau deja se muta pe alte tehnologii, alti vendori deja au track-uri de migrare de la VMware.

Foloseam VMware vsphere acasa pentru laboratoare / sandbox-uri. Imi parea asa de simplu incat nu am cautat nimic care probabil era mai ok pentru use-case-urile mele. Acum nu ca n-as fi putut sa iau “de pe torente” un esxi si sa-l folosesc in continuare, am preferat sa caut…

Am vorbit cu niste colegi (mai demult) de Proxmox, ca pare misto, ca e free… pentru o companie care nu foloseste toate tool-urile vmware sau incepe sa isi faca o infrastructura, pare alegerea ideala… Nu l-am testat.

Welcome Proxmox VE.
VM-uri, Containere… poate! As vrea sa il pun si intr-o infrastructura mai “enterprise” cu un shared storage, sau chiar sa folosesc Ceph (in loc de vmware vsan)… si sa vad si cum e… in real life, in productie :D.
Pana acum mi-a placut ca poti sa faci backup unui VM fara software aditional (este in interfata), poti sa muti masina de colo colo printre noduri, imi place UI-ul, imi place!

Bye VMware – Welcome Proxmox! Acum dinozaurul s-a pus pe invatat si alte lucruri, ca nu-l mai angajeaza nimeni daca stie bine de tot vmware. Era la moda devops, acum vad ca se cauta SRE, care e urmatorul trend? Toti vor in cloud?

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.