Stiinta versus credinta

Ambele se termina in “nţă”, dar sunt total diferite!

Ce ma gandeam zilele trecute: de cand nu am mai trecut printr-o biserica? Well ca sa fiu sincer, nu am mai trecut prin o biserica de la nunta unor cunostiinte. Eu am tinut ghiozdanul cu jucarele foto si ma uitam cum evolueaza la aparat fotografii.

Imi plecau gandurile in toate locurile posibile si nu pot sa mint ca eram atent la slujba. Mi-a atras atentia taica popa cand a inceput sa cante! Wow! Meserias popa, cred ca si-a gresit vocatia. Putea sa se faca tenor, decat sa stea in biserica decor pentru enoriase. Cea mai misto cantare pe care am ascultat-o ever intr-o biserica.

Ne-am manifestat credinta intr-o putere superioara de cand lumea. Am construit temple, am sacrificat gagici virgine, am ars pe rug femei frumoase, am omorat animale. Totul pentru ca existau fenomene pe care nu le puteam explica. Furtuni, fulgere, cutremure, secete si asa mai departe, toate erau razbunari ale unor zei, dumnezei la care ne inchinam si ne rugam sa nu mai aduca nenorociri pe pamant. Cand nu erau cutremure – ce bine ca ne-am rugat, cand se intampla vreo nenorocire – poate ca ne testeaza credinta, poate ca nu ne-am rugat destul, si mai construiam un templu.

Sa crezi in ceva nu este rau, nici sa nu crezi in acel ceva in care altii cred orbeste si ajung sa-si manifeste fanatismul nu este rau. Poate te relaxeaza si iti da o stare de bine, poate nu te intereseaza si tu te relaxezi cu o tigara grasa din iarba. Fiecare are dreptul sa isi aseze viata cum vrea!

Revenim un pic la fanaticii religiei. Cred ca sunt cea mai rea specie de pe planeta asta murdara si totusi atat de frumoasa. Vezi fanaticii lui Allah, vezi fanaticii crestinismului, vezi rezultatele razboaielor duse pe teme religioase cand se incerca crestinizarea in forta a triburilor din africa. Tu esti fanatic al religiei? Ai putea sa ranesti fizic o alta persoana pentru ca nu crede in dumnezeul tau? (fac referire la comunitatile din Statele Unite unde pustani de liceu se iau la bataie pe tema asta).

Pe cealalta parte este stiinta. Toti au evoluat dintr-o celula, de-a lungul timpului, dupa un Big – Bang. Se leaga teoriile una dupa alta si inca descoperim lucruri noi care te lasa intr-o stare de tampenie a realizarii unui mare adevar care va revlutiona lumea.

Sharing is caring

6 comments

  1. M-as fi asteptat sa ataci mai clar tema, cu argumente serioase, de ce stiinta si nu religie, sau invers. Oare cand va reusi cineva?

  2. Incearca si tu sa ataci subiectul. Este foarte interesant!
    Tu esti de partea religiei? De partea stiintei?

  3. 🙂
    Parerea mea este ca nu trebuie sa te convinga cineva, trebuie sa iti dai seama singur. Vezi filmul Zeitgeist… il recomand!

  4. ajunge sa incepi sa citesti biblia crestina si cartile celorlalte religii si ramai traznit de cate contradictii si de cate idei puerile sunt acolo si o sa fie evident ca stiinta e alegerea buna.

  5. Stiinta vb lui Moisil “e formată numai din afirmaţii şi negaţii, dar trăirea unei ştiinţe e formată din întrebări şi răspunsuri, din bănuieli şi îndoieli.” Nu o sa vedem asa ceva in doctrinele religioase. Asta e paguba…Din fericire unele biserici s-au reformat (vezi biserica anglicana – care da dreptul echitabil si femeii de a deveni episcop). Ce e frumos la stiinta e ca treptat va demonstra diverse intuitii umane care pina acum nu au fost demonstrate (vezi : de ce bolile ficatului sint legate de emotia numita furie. Chinezii prin acupunctura stiu f bine ca exista o corelatie insa nu e dem stiintific). O carte interesanta de impletire a stiintei si a altor tipuri de cunostere (zic eu: empirice: chiromantie, etc) este Ghidul ipohondrului http://www.nemira.ro/bonton/ghidul-ipohondrului-o-boala-pentru-orice-simptom,-o—816 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.