Cisco Expo 2008

Gata… s-a terminat.

M-am intalnit cu mikutzu acolo si am stat de vorba cu parteneri de afaceri (ai companiei unde lucrez). Atmosfera: Geek style!

Printre participanti s-au aflat IBM, Tornado, Crescendo, Datanet, Cronus, Kernel, Frontal, Romtelecom, S&T, Probitas, Intrarom si alte firme cum ar fi Linksys (divizie Cisco). Nu ar fi fost extrem de intersant pentru calculatoristul normal butonist dar am vazut niste solutii foarte misto si am ramas masca la noile standarde care vor fi impuse (evident la nivel de corporate, in data room-uri serioase).

Prezentarile la care am participat nu m-au plictisit (in afara celei de la IBM – singura sustinuta de IBM la care am participat – cu titlu pompos si continut dizgratios, bullshiteala de corporatie).

Data Center Arhitecture Strategy and Planning a fost cea care mi-a placut cel mai mult, prezentata de un tip cu par alb si mustata care a vorbit o engleza-suedeza cum a invatat el la Cisco Suedia. Ce stiam pana acum despre 1GBPS latime de banda ca standard pe servere va fi inlocuit de 10GB, pe backbone-ul data room-ului urmand sa fie 60-100GBPS. Mult nu?

S-a vorbit despre virtualizare, despre cum sa fii green, despre racirea data room-ului si despre asezarea echipamentelor in configuratii destepte, despre tehnologii si despre ce ne asteapta. In general s-a ajuns la o limita a resurselor si acum se incearca impachetarea a mai multor servicii intr-un spatiu mai mic. Cloud Computing (vezi afaceri gen Google) prinde contur pe zi ce trece si va folosi mediul internet ca front end al aplicatiilor, despre asta s-a vorbit la toate prezentarile (breakout sessions) la care am fost.

Blade servers, redundanta, virtualizare, cloud computing. Toate vor fi suportate de developerii de CPU-uri cum ar fi Intel, AMD si altii pentru procesoare dedicate Motorola, IBM s.a.m.d. care probabil vor sari peste piedica care i-a adus in situatia de a dezvolta procesoare de 2, 4, 8 (16, ….) nuclee, frecventele ramanand tot la ~3Ghz dar cu un bus mai mare, un cache mai mare.

Cam atat despre breakout sessions, as vrea sa mentionez ceva ce mi-a placut foarte mult (prezent deja in strainatate): suportul oferit clientilor bancilor chiar de la ATM. Solutia este oferita de Romsys si se bazeaza desigur pe telefonia VoIP (voice over IP) si cred ca am avea nevoie de asa ceva si pe la bancile din Romania, in cazul unei nefunctionalitati sa poti apela la ajutor fara sa trebuiasca sa tii minte numere de telefon.

Am mai vazut solutii IDS/IPS – Intrusion Detection System / Intrusion Prevention System, Solutii NAC, Telefonia VoIP si alte solutii ingenioase developate de Cisco.

Ah… era sa uit: si aici multa lume cu aparate foto, pe langa cei doi fotografi oficiali care foloseau blitzul chiar daca era lumina cacalau… N-ai cu cine domne’! A! Si inca ceva: Radisson SAS hotel are niste sali de conferinta foarte foarte misto dar evenimentul asta a fost inghesuit, neaerisit si nu m-am simtit comfortabil pe hol, unde in pauza cica puteai socializa cu colegi din domeniu. Ca un head on pentru evenimentele viitoare: trebuie sa stau si eu la party-ul de dupa si sa mananc ca am vazut ca toata lumea se inghesuia la papica moka.

Sharing is caring

8 comments

 1. pacat ca au fost unele prezentari interesante in paralel…adica imi pare rau ca nu am fost la cea despre Data Center Arhitecture… mersi ca ai zis despre ce a fost vorba 🙂
  Da, ATM-ul de la Romsys era interesant, desi nu foarte high tech pentru ca se bazau pe Cisco IP Communicator, ei facand doar interfata intre IPC si aplicatia bancara de pe ATM… oricum, an interesting solution non the less…
  Si da, marea problema a conferintei a fost nepromovarea socializarii, lucru ce trebuia sa fie principalul scop…

 2. si aici multa lume cu aparate foto, pe langa cei doi fotografi oficiali care foloseau blitzul chiar daca era lumina cacalau…

  A fost o gluma, sper? 🙂 Nu de alta, dar si eu am stat practic tot timpul cu blitz-ul pe aparat. Pentru ca: a) lumina de acolo era cam departe de a fi suficienta (nu mai zic de cacalau 🙂 ), si b) prefer sa am eu controlul asupra sursei de lumina.

 3. :))
  Am vorbit super serios! In unele locuri blitul era in plus si aia dadeau intr-o fericire cu el! La lumina de la expozitie cu iso 800 – 1600 / f:2.8 eu am tras fara probleme (17-50mm). Am pus si eu blitzul pe holuri si am facut bouce (acolo chiar era nevoie).
  Fiecare are o anumita viziune asupra modului in care face fotografiile. Eu incerc sa utilizez blitul cat mai rar.

 4. Ehhh… acu’ depinde si de scula fiecaruia 😛 . A mea daca o duc la ISO 800 si peste, zgomotul devine deja deranjant. Ca urmare, prefer blitz+ISO mic fata de lumina ambientala + ISO mare + zgomot deranjant. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.