Internet mobil

3g-gsmInternet mobil… suna foarte bine! Este foarte util daca esti o persoana dinamica care-si cara afacerea tot timpul dupa el, este foarte bun daca ai nevoie de internet pentru te miri ce acolo sus pe deal, este nemaipomenit daca esti blogger si vrei sa faci live blogging 😛 (avem si noi cativa addicted)

Optiunile de pe piata sunt: Vodafone, Orange, Romtelecom si Zapp.

Am un 3G de la Vodafone (sapunelul) si l-am folosit ocazional cand mi-a crapat internetul acasa. Se misca bine dar daca nu mai este cineva calare pe celula… Ieri spre exemplu eram intr-o carciuma si in fata mea mai era inca o persoana care statea cocotzata pe internet prin Vodafone si nu mi-a placut cum mergea. Abonamentele de la Vodafone sunt tarifate dupa traficul pe care il ai la viteza din reclama, dupa ce depasesti acel trafic totul incetineste la 128kbps, dar asta nu e ceva rau, ai timp sa admiri ce e in jurul tau cand se incarca o pagina web :).

Pana acum nu am nimerit zone in Bucuresti fara acoperire 3G si daca ar fi sa imi fac abonament pentru internet mobil pe astia i-as alege. Abonamentele de date cu trafic inclus pleaca de la 10.71E (2Gb) si ajung la 22.61E pe luna pentru 8GB inclusi. Sfatul meu este sa nu alegeti cardurile PCMCIA, am avut o gramada de probleme cu ele…

Orange: am folosit acum aproape 3 ani, sunt sigur ca de atunci s-a imbunatatit serviciul. Nu imi aduc aminte de probleme cu portocala gsm, doar ca echipamentul era aiurea rau, avea o antena externa maaaaaaaare care se lipea de monitorul laptop-ului si tot cadea de pe ariciul cu care il prindeam :)). Acum pentru 12E fara tva ai oferta completa cu 2 sim-uri…

Romtelecom: am testat solutia lor la munca, pun pariu ca erau pe abonamente de bussiness. A mers decent dar nu am depasit ~50KB/s ca viteza de transfer. Un coleg a zis ca a tras cu 100KB/s dar fuck it! Astia ofera maxim 3.1mbps, ce-i drept la maxim 9 euro pentru clientii noi (eu as fi client nou, nu am nici un contract cu Romtelecom, nici macar telefonie fixa).

Zapp: oferta lor este cea mai ciudata. Ajungi la aproape 30E pe luna pentru cel mai bun serviciu al lor, te legi pe 2 ani cu contractul dar este inclusa si chiria echipamentelor. “În cazul în care se achiziţionează doar SIM-ul 3G, fără modem 3G de la Zapp, preţul abonamentului de internet 3G Eco sau Pro aferent SIM-ului respectiv este redus cu 2,38 EUR (TVA inclus).” Eh? Cine are 3g in laptop?

Ca o scurta concluzie: ai de unde alege dar inca nu e concurenta pe piata… Toti ofera cam acelasi lucru, iar utilizatorul alege ce ii place. Toate sunt bune pentru browsing, verificat email, intrat remote pe console de administrare, ping, yahoo messenger, twitter, etc. Nu cred ca sta nimeni de pe legatura de internet mobil si downloadeaza iso-uri de 4GB sau filme! Piticu zice ca internetul mobil este mai fiabil decat cel fix … dar nu le poti compara ca infrastructura, performante, scop si asa mai departe.

Sharing is caring

5 comments

 1. Trebuie judecat in functie de necesitati. Nu vorbim de downloaduri masive, ci de unde ai nevoie de aceasta conexiune.
  Personal, nu cred ca merita un abonament daca nu calatoresti. Daca stai doar in Bucuresti – se poate si fara. O conexiune acasa cu un router wireless e mult mai buna. La serviciu – probabil ca ai. Daca pica – faci o pauza 🙂
  Daca ai drumuri de facut intervine problema acoperirii si aici s-ar putea scrie romane.
  N-am testat Romtelecomul, dar Orange si Vodafone sunt cam aceeasi placinta. Fiecare cu atuurile si dezavantajele sale. In roaming – Vodafone mi s-a parut mai bun, dar preturile sunt prohibitive si nu merita nici macar sa dai un ping.
  Cu zapp-ul mi se pare o ciordeala grosolana pe motiv de acoperire, iar cu doi ani in carca nu merita.
  Am avut un Celsius de la FSC cu modem 3G incorporat. Nu-i tocmai o afacere ’cause pui cardul undeva in spatele bateriei si asta cam influenteaza nivelul de semnal.
  Thnx pentru subscribe…. daca tot ai facut pentru altii reverse-ul… 🙂

 2. Cardul de 3g si la dell e in spatele bateriei. Cred ca sunt echipamente mai destepte pe pcmcia (gen alea de la vodafone) cu antena externa…
  Oricum mie internetul mobil imi miroase a rip-off la preturi… si acum nu as da banii pe asa ceva!

 3. PS. Personal as prefera un 256K maxim 512K, la un abonament mic… care sa nu il simt! Nu vreau viteze de domeniul SF-ului…

 4. Si io am aceleasi preferinte. Dar mai e o kestie. pcmcia ie de mai multe latzimi 😆 ! M-am trezit cu una bucata card lat ca nu intra in una bucata gaura ingusta 😀 . (S-a facut misto de mine o gramada) USB-ul e mai practic.

 5. Completez despre internet pe mobil. Eu am Internet Mobil de la Orange si merge bine, inainte aveam WAP, optiunea Orange World Unlimited, mergea foarte bine in Bucuresti (flickr, yahoo, mess, google, cnn, etc), nu platesti decat transferul de date, pe Orange World nu platesti nimic. Orange mi-a facut o oferta ca sa platesc mai putin la ab si care includea internet mobil (100MB lunar, nelimitat in Orange World si dk nu sunt folositi se aduna). Foarte tare daca ai twitter, ovi sau facebook. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.