ACTA

Anti-Counterfeiting Trade Agreement este in discutii la nivel mondial de prin 2008, sau cel putin in 2008 a ajuns ceva pe wikileaks. Interesele sunt foarte mari pentru ca se pierd bani grei din cauza “libertatii de exprimare pe internet” asa cum este aparata de noi, utilizatorii. Cel mai mare jucator, sau cel putin ala cu gura cea mai mare este MPAA (Motion Picture Association of America), care sustine blocarea si amendarea site-urilor de pe internet care ocolesc “drepturile de autor”. Totul pana la urma se rezuma la banii care-i pierd simpaticii de peste ocean pentru ca in Octombrie 2011 au semnat doar Australia, Canada, Japonia, Moroc, Noua Zeelanda, Singapore, Korea de Sud si Statele Unite ale Americii. Uniunea Europeana a aderat in ianuarie 2012 dar unele state membre au zis nu. Romania nu a zis oficial nu, inca nu.

Legile actuale de protejare a drepturilor de autor nu au nevoie de ACTA, oricum cred ca fiecare tara trebuie sa isi vada de bucataria ei cand vine vorba de legi, ACTA doar isi face o portita prin care simpaticii care pierd bani pot intra in casa lui Gogu sa-i ia pe sus copilul care a downloadat Lord of the rings si 200GB de filme de polishat morcovu’. ACTA nu o sa ajute individul caruia ii sunt furate fotografiile si folosite in scopuri comerciale (un simplu search pe google o sa scoata la suprafata multi nemultumiti carora le-au fost furate fortografiile si au aparut fie pe alte site-uri fie ilustratie la stirile “marilor” concerne de stiri). ACTA e cea mai buna deghizare a lui BIG BROTHER.

ACTA e pentru aia mari care pierd milioane, individualii care pierd painea de la gura nu sunt scopul proiectului. Parerea mea este ca NU vor desfiinta file sharing-ul, nu vor opri pirateria pentru ca intotdeauna exista solutii (torente cu peer-uri criptate, comunitati mai mici si mai unite…).Lucrurile vor evolua dar ma indoiesc ca vor evolua in avantajul individului. Vor avea parghia prin care orice miscare online va fi inregistrata, se face deja cu facebook!

ACTA is one more offensive against the sharing of culture on the Internet negotiated by a small “club” of like-minded countries. Negotiated instead of being democratically debated, ACTA bypasses parliaments and international organizations to dictate a repressive logic dictated by the entertainment industries.

Protestul de la Bucuresti a adunat ~2000 de oameni, mondial au fost enorm de multi. Am iesit pe strada ca sa ne aratam nemultumirea? WTF, putem sa iesim in strada si sa facem turturi la cur, ACTA se va semna. Intrebare: Ce inseamna “ACT NOW”? Ce putem face?

Sharing is caring

1 comment

  1. Ce am facut si pana acum. Ne adaptam. Cumperi filme din discount bin-ul de la cora (am gasit unele filme bunutze la preturi care nu justifica sa le cauti pe net), la fel games – acum 3 ani era 200+ ron, acum e vreo 30, de exemplu… Invatam sa folosim picasa si gimp in loc de photoshop si carti din librarii sau cu ziarele (la 10-15 lei/buc, sa tot citesti).

    Mai nasol e altceva – ca de exemplu, acta intra si in piata produselor fizice; nu stiu cati sunt constienti ca unul din scopurile astora este sa controleze piata medicamentelor. La ora actuala marile corporatii gen pfyzer, bayer etc pierd o caruta de bani cu medicamentele generice, care sunt medicamente legale, ce contin exact aceleasi substante active ca si cele originale, dar la care platesti 5 euro pastilele din cutie fara sa mai dai 45 de euro si pe eticheta cu numele marelui producator. Gandeste-te la amaratii de pensionari din romania daca nu o sa mai fie generice ci numai originale la preturi de monopol. Nu mai zic ce se va intampla cu programele anti-sida, anti-malarie, anti-diabet, anti, anti in tarile din lumea a 2a si 3a care abia isi permit si programele astea…

    Sanatosi sa fim, si sa avem de unde ii imbogati pe altii 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.