Virtualizare este cuvantul!

Acum ceva vreme am inceput sa folosesc la munca Microsoft Virtual Server 2005.

Inainte de experienta cu Virtual Server 2005 am mai folosit VMWare acasa in scopuri experimentale si nu ma puteam obisnui cu ideea de a lasa un server sa ruleze numai ca masina virtuala. Eu vedeam datacenter-uri ticsite de servere, rack-uri peste rack-uri si milioane de fibre si cabluri, aer conditionat & everything!

Camera tehnica sau datacenter-ul este in viziunea mea o farmacie. Nici un fir de praf, controlul temperaturii si al umiditatii, monitorizarea lor, racirea prin podea tehnica, cablare cat6 si asa mai departe. O camera tehnica ca in vise (cum am vazut prin centrele de relocare de la diversi provideri) impune preturi imense, trebuie sa o proiectezi avand in vedere mai multe considerente: curent electric, BTU, dezvoltarea ei in timp… orice spatiu devine la un moment dat neincapator pentru cerintele care se maresc pe zi ce trece. Vei ajunge la un moment dat sa nu mai ai efectiv loc sa pui un rack, un server, un aer conditionat, nu vei mai avea loc sa tragi un fir. Aici intervine “virtualizarea”.

Se ia hardware puternic si instalezi pe el 3-4-200 masini virtuale / servere (sau cat te tin pingelele sa duci). Imagineaza-ti cum se condenseaza “toate” serverele intr-unul singur! Spatiu ai din nou, consumul de energie electrica se reduce considerabil, sarmele se imputineaza, totul este mai curat si mai decent. Din 10 rack-uri de echipamente poti reduce la 2-3 rack-uri (cu tot cu UPS-uri).

A inceput sa ma intereseze la maxim subiectul. Este viitorul in IT si prezinta foarte multe avantaje! Back-up, management, relocarea resurselor se face rapid, poti vorbi mult mai usor de disaster recovery cand ai mai putine servere… si asa mai departe.

Lasand deoparte Microsoft Virtual Server 2005 am auzit numai vorbe bune de Virtual Server 2008. Cica se misca mai cu talent si ca prezinta si facilitati cum gasesti in VMWare, dar nu l-am testat si nu pot sa dau dreptate celor auzite. Este imposibil ca Microsoft sa nu faca o miscare mai serioasa in domeniul asta, sa nu simta trendul in IT. Daca as avea autoritate as impune folosirea tehnologiei de virtualizare a serverelor si as eticheta data center-ul ca fiind ecologic, nature friendly sau chiar “green”. Reduci consumul de energie, factura la electrica, capacitatile UPS-urilor, capacitatea generatorului (in caz de se foloseste unul)…

WMWare pare sa fie “weapon of choice” cand se planuieste de la un server virtual pana la intregi infrastructuri. Un coleg mi-a povestit de VMWare ESX care se instaleaza ca un sistem de operare (deci nu mai ai nevoie de Windows sau vreo distributie de Linux) si permite accesul direct la hardware, marind performanta. Daca vizitati link-ul veti vedea ce poate sa faca. Urmatorul pas este VMWare Virtual Center si VMWare infrastructure, solutii care te dau pe spate. Pe mine unul m-au lasat masca, mai ales ca nu stiam ca s-a ajuns asa de departe in domeniul “servere virtuale”.

Acum… ma documentez, experimentez si ma minunez. Foarte tare frate!

Sharing is caring

4 comments

  1. Dap, virtualizarea rocks.

    Dar sa stii ca ESX e la baza un Linux. Custom-made, dar totusi linux.
    Daca nu ma insel e pe baza de o distributie RH. Dar chiar si asa, se misca bine. Poti eventual sa ai belele daca nu pui
    VMWare tools pe sistemele Win. Iar din punct de vedere al backup-ului si al storage-ului arunca un ochi la NetApp. Am fost la un eveniment unde s-au prezentat solutiile lor, inclusiv cu demo live. M-au impresionat placut.

  2. ESX rulz

    are ~ 40 mb si se instaleaza in mai putin de 5 min.

    apropo ai si o versiune free numai daca te inscrii la ei pe sit 😉

    io o folosesc si rulz.

    btw .. daca tot mai vrei virtualizare you should also consider this: http://www.sun.com/software/index.jsp?cat=Virtualization&tab=3 de SUN .

    Au preluat Innotek virtualbox si au dezvoltat la maxim.

    Apropo Sun VirtualBox e free … nu face inca tot ce poate sa faca vmware .. dar ptr un soft free e super zic io.

    Let’s go virtua’ 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.