Daca nu ai ce face… exista hard disk-uri!

hdd fucked up

Azi ati vazut ca am fost mai mult offline cu site-urile tinute la mine. Spre rusinea mea am un hard prajit cu un backup nu prea recent (din 22.06.2009, din diverse varii motive).

Am remediat problema in timp util, probabil ca imi lua MULT mai putin timp daca aveam un hard de rezerva la indemana. Acum (pentru x timp) site-urile stau pe o masina virtuala, instalata AZI cu Slackware 12.2. Inca odata imi dau seama de avantajele virtualizarii. VMWare ruleaza pana la capat domnle!

Propun inventia unui sistem pentru prosti care sa te avertizeze inainte sa-ti crape hdd-urile, macar prin o bipaitura sau o palma peste ceafa :))

Ce am pierdut:
– cateva post-uri pe forumul photowalk.ro (done, le-am recuperat)
– 1 post pe lex.photo-frame.com
– iesirea de azi la poze la Red Bull X Fighters
– timp pretios in care nu stateam in casa

Ce am castigat:
– motiv sa fac upgrade la server
– motiv sa cumpar 2 HDD-uri identice pe care (ma gandesc) sa le pun in mirror
– motiv sa imbunatatesc rutina de backup, pe un suport care sa nu isi dea duhul inaintea unui backup (da, mi-a crapat si hardul pe care faceam backup-ul)

Next box: raid5 is a must!

Sharing is caring

8 comments

  1. Parcă se poate seta smartd să îţi trimită alerte in case shit happens. Oricum, back-up-ul e sfânt, iar raid-ul poate face minuni.

    Eu fac backup manual la baza de date şi la toate fişierele o dată la două zile, că nu am încredere în gogii ăştia de-mi ţin site-ul că-şi fac treaba cum trebuie.

  2. Un utilitar care sa citeasca datele din S.M.A.R.T. te-ar putea anunta cu ceva timp inainte ca ceva nu merge chiar cum trebuie cu HDD-ul. Tot ar trebui sa mai arunci cate un ochi peste status, dar macar e ceva. In rest, da – pana n-o patesti nu te gandesti.

  3. back-up-ul e sfant (cum bine a mai spus un alt cetitor inaintea mea) … de sfant ce este nu pune nimeni mana pe el 🙂


  4. Ce doresti tu se numeste S.M.A.R.T !!! Se pot face f usor scripturi sa iti dea mail(sms) cand o anumita valoare scade sub un threshold .

    PS. Vad ca a mai zis cineva. So….baga mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.