Ruinele cinematografului Favorit

Isi aminteste cineva cinematograful Favorit? Acum este o ruina, la fel ca multe cinematografe care pe vremuri erau functionale. Cinema Aurora, Cinema Bulevard, Cinema Capitol sunt alte exemple ca interesul unui individ primeaza in fata multimii.

O stire mai veche spune ca Gica Popescu a cumparat cinematograful Favorit, singurul din Drumul Taberei si nu are nici o intentie sa-l reamenajeze. El vrea sa darame si sa construiasca un bloc de locuinte si birouri. Nu mai este nevoie de un cinematograf pentru ca avem Hollywood Multiplex si inca o sumedenie de cinematografe in noul mall “Afi Palace Cotroceni”. Povestea se repeta pentru multe cinematografe in toata tara (din 320 cica mai functioneaza aproximativ 35), devenite peste noapte carciumi, restaurante de fite sau lasate sa putrezeasca, ca asa le scade valoare si le vor vinde pe bani marunti. Ministerul Culturii a fost un agent imobiliar iscusit.

Fotografiile au fost facute pe 18 ianuarie 2009 si sunt graitoare, situatia nu cred ca s-a schimbat de atunci. Ii multumesc lui Ion pentru fotografii, daca vreti sa vedeti mai multe click aici, pe Facebook.

Un bilet in movieplex-uri depaseste de multe ori 15 RON (cu mult), intr-un cinematograf clasic 4 RON primul spectacol, pana in 10 la celelalte spectacole, poate asta este motivul pentru care cinematografele merg in pierdere…

Sharing is caring

5 comments

 1. Ai vreo propunere?

  Tine cont ca sunt la Ministerul Culturii. Primaria l-a cerut… nu l-a primit.

  Nu stiu care e situatia actuala. Daca e la stat doar se confirma ca e cel mai prost administrator.

  Daca e la privat… pana la urma e treaba lui. Dar pot sa iti confirm ca nu a venit nimic la primarie cum ca s-ar dori altceva pe respectivul spatiu. Si mai stiu si ca au fost date cu niste conditii, legate de pastrarea destinatiei.

 2. Da, am o propunere: Sa nu se faca bloc de locuinte sau birouri!

  Nu ne-ar incanta demolarea cladirii, este una din semnaturile zonei, dar pana la urma nu conteaza ce spunem noi! Intr-un final cand se termina “criza” si apar banii in buzunarele propietarului vom vedea cu ce ne pricopsim :))

  Problema administrarii cinematografelor “de stat” din Bucuresti este legata (parerea mea) de urmatoarele:
  – nu se investeste in reamenajare / modernizarea cladirii: aer conditionat, proiectoare noi, sunet 10D, scaune noi, termopane si briz briz-uri sa o faca atragatoare.
  – nu se cumpara filme noi, le vezi cu jumatate de an inainte la cinematografe “private” si in multiplex-uri
  – nu exista marketing! Cineva picteaza cu goase pe niste coli (ca pe vremea lu hopcea) si asta e banner-ul
  – nu exista prezenta in media: reclame care sa arate ca la cinema favorit (spre exemplu) e mega film

  Cauzata de cele de mai sus este lipsa musteriilor, care ar da acelasi pret ca la multiplex daca ar avea aceleasi conditii, iar banul pe ban se scoate.

 3. e trist ce se intampla … mie imi place sa merg in continuare la cinematograf nu conteaza ca e Scala, Studio sau ProCinema … imi place sa vad filmele pe ecran mare. Multe cinematografe s-au inchis si in Galati si s-au transformat in casinouri sau discoteci…daca as avea bani as investi eu in el … 🙁

 4. Eu am copilarit la Piata Orizont care era foarte aproape de cinema Favorit.Imi aduc aminte cu o imensa nostalgie de acest cinematograf in care petreceam Duminicile sau efectiv imi innebuneam parintii sa ma lase sa merg la ceva premiera.Au trecut anii si am ajuns departe de tara.Intr-o zi mi-am adus aminte ca am vazut filmul HOOK la cinema Favorit dupa care am dat o raita pe net sa vad ce s-a mai intamplat cu el…aproape imi dau lacrimile 🙁 Este trist cum se distrug lucruri de genul acesta.Parca eram mai uniti pe vremea raposatului, nu vi se pare?Parca puneam mai mult accent pe viata in sine sau eram un copil fericit atunci?Cred ca da.Aveam cinematograful meu.Sa nu ma intelegeti gresit, nu incerc sa promovez comunismul ci pur si simplu fac o comparatie intre vremurile de mult apuse si prezent.Pentru mine lucrurile simple au o valoare mai mare in suflet.

  Cu respect, Dani

 5. Cinematograful Favorit nu este o afacere profitabila, de acolo si motivul desființării lui. Poate mai facem un mega image :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.