Păcăleli pentru orășeni – Sistem aspersoare și niște iarbă

Pământul gol arata deprimant asa ca ne-a venit ideea sa punem iarbă. În fața casei și pe lateral am zis că punem noi semințe de iarbă și ce iese… iese. Udăm zilnic manual că-i suprafața mică, dacă iese – bine, dacă nu iese… iară bine. A ieșit fără probleme, e deasă, parcă prea deasă, e verde, parcă prea verde…

Mai avem nevoie și de iarbă!

A trebuit să facem la fel și in “curte”, dar acolo am zis sa intram și noi in civilizație cu aspersoare, sa valorificam puțul de care v-am povestit. Am mers pe o recomandare și am primit niște costuri enorme dar cel puțin oferta de materiale a fost detaliata frumos într-un excel + schema sistemului:

  • 5000 lei sistemul de aspersoare cu programator fără cămin pentru put, fără pompa submersibila (sistemul era rainbird, 4 aspersoare seria 3500, 2 seria 1800, programator – cu wifi, senzor ploaie)
  • 500 + 500 cămin si pompa submersibila
  • Plata manopera pentru băieții care executau lucrarea (nu se știe cât, dădeam și noi cat credeam de cuviință)
  • Alte costuri ascunse (ca de obicei apar, mai 100 de ron pe te miri ce, mai 500 de ron pe altceva…

Totalul ajungea la minim 6000 lei doar cu ce udăm. Ce udăm, in cazul nostru iarba (sămânța sau rulou) mai costă încă 5 euro / mp cu tot cu manoperă.

Am trecut mai departe, pentru că nu cred ca merita suma de diri-dari cerută. Am mers pe o altă recomandare de la un vecin: vorbiți cu Mr. Hornflower, e ok dar trebuie sa-l păziți când muncește pentru că… De parcă un cubanez care a venit de la bloc poate să își dea girul pe o lucrare… poate să zică e ok sau nu. Am vorbit cu Mr. Hornflower, a venit, a văzut, am vorbit de bani:

  • 1500 lei – manopera și materiale pentru sistemul de aspersoare (6 aspersoare ca mai sus, programator (unu comun pt 2 curti, cost impartit la 2), electrovana (mai era una pe curtea vecina), presostat, supapa de sens. In banii ăștia a săpat șanțurile, a pus țeava, fitinguri și in capu’ lor aspersoarele + un circuit separat de la pompa la o cișmea, sa poți folosi puțul și pentru chestii casnice.
  • 350 lei pompa submersibila, ceva de la bricostore, 2.4mc/h
  • 700 lei cămin pentru put și acareturi
  • restul pana la 3200 de lei a fost însămânțarea pământului + lucrarea cu moto-sapa, să omoare buruienile și să afâneze pământul, plus sămânțarea cu niște semințe speciale, pe care le are el, un amestec meseriaș de iarba rezistentă, sport cu nu mai știu ce fir floc…

Sistemul lu’ asta trebuia să fie integral rain-bird. Așa am agreat, rainbird, rain-bird-for-the-win! După ce bați palma cu omu… restul e doar poveste. Totul o sa fie bine! O sa fie iarbă, o sa fie super.

Acum începe povestea, începem să ne dăm seama de micile mizerii (păcăleli țepoase):

  • aspersoarele erau murdare de pământ înainte sa le monteze, nu au venit ambalate specific și nu aveau duzele cu care vin in set – deci SH
  • 3 aspersoare au fost rainbird 3500, unu a fost altceva… (dar tot rotativ cu 1/2)
  • un aspersor nu avea duza de jet
  • cele 2 aspersoare fixe (gen rainbird 1800) – unu era hunter, unu era rainbird, si aveau duze 12A de la hunter 🙂
  • Controller-ul a fost si ala tot Hunter…
  • electrovanele fie au fost stricate, fie le-a stricat el că le-a montat invers (le-a inlocuit/reparat, idc/idk)
  • Țeava de cișmea nu funcționa, era înainte de presostat și nu pornea pompa că nu simțea consum, a modificat și a pus după presostat cu i-am spus.
  • instalația de aspersoare se încarcă și ajunge la presiune maximă destul de greu, înainte să-i dea blana băltește pe lângă ele… probabil ca se golește instalația prin 2 aspersoare care sunt mai jos (teren în o ușoară panta)
  • Pregătirea pământului a fost deficitară, nu a pregătit în nici un fel substratul însămânțat. Au rămas bolovani la suprafață, munți și văi în care apa băltește.
  • A aruncat semințele și a tăvălugit peste bolovani… la prima ploaie ne-am dat seama ca nu a nivelat cum trebuie, că nu a ținut cont de cerința noastră.

Vy0r3l este unul din micii găinari (țepari) de pe piața de servicii, încearcă să ciupească câteva sute de lei prin artificii demne de #muiepsd. Mai apare câte un cost de care a uitat – gen pietriș de balast 200ron, nu avea scândură sa facă căminul de puț, capacul nu intra în preț, semințele folosite au fost jumătate “alea speciale” – jumătate de la hornbach, materiale SH (aspersoare, electrovane). Oamenii cu care a venit la lucrare au venit 1 data nebăuți dar au băut până au terminat de lucrat, odată a venit ciupiți rău, altădată neciupiți dar s-au rezolvat pana au terminat treaba. El este omul care nu are recomandări de la clienți pe grupul de care povesteam în prologul seriei de cubanezi de oraș ajunși la curte.

Nu merge ieftin, bun si rapid. Aici doar a fost ieftin comparat cu prima ofertă. Dai un ban dar știi că face! Dai un ban și stai in față!

Sharing is caring

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.