Think fast! Server upgrade sau un script in cron?

200022157-001

Nu as sta pe ganduri prea mult pana sa raspund “cron & S.M.A.R.T”.

Vechiul “server” caruia i-a crapat hard disk-ul acum 7 zile are acum un hard disk nou, ventilatoare curate si l-am lasat fara praful strans in el de aproape 2 ani de mers non stop ca server. Daca stau sa fac niste calcule si un hard disk tine cam 4 ani, inca nu am verificat daca este RIP hdd-ul – trebuie sa ii sterg partitiile vechi si sa fac un ntfs, sa-l umplu de date si sa-l las la teste – chiar este mai rentabil sa schimbi doar hard disk-ul, asta daca pe serverul lui peste prajit nu tii site-uri sau servicii de la care ai pretentii financiare…

Revenind la serverul care a crapat, l-am mutat de pe masina virtuala pe masina fizica. E nice sa imi pot opri workstation-ul noaptea!

Un upgrade la ceva mai performant sau reliable se merita in momentul in care un downtime (fie el si de 2-3 ore, cam cat ai reinstala/restaura/ridica la loc serviciile) iti aduce prejudicii materiale si tie dar si tertilor care iti platesc serviciile. Din momentul in care scoti bani din “afacerea” de apartament cu asa ceva trebuie sa pui la punct mecanisme automate de replicare a serviciilor si investesti bani in infrastructura (UPS/AC/Power/Servere/Tape Drive/etc).

Pe scurt: e criza, nu am bani de upgrade 😀 dar am timp de un script mic care sa imi trimita mail cand o ia razna hard-ul, asta pe langa backup-ul zilnic.

Vorbeam de S.M.A.R.T si google intoarce prin primele rezultate proiectul asta. Smartmontools nu este o solutie de backup si nu ar trebui sa va culcati pe o ureche “las ca imi trimite mail cand e pe moarte hardu”. Eu personal nu cred intr-o degradare liniara a echipamentelor, astea o iau razna exponential :D, asa ca serverul imi trimite acum mail smard detecteaza scame in hdd.

Pe langa asta am mai imbunatatit un pic rutina de backup: 2 servere sincronizeaza diferentele (www/mysql) o data la 1 ora – masina live face push in masina de backup, backup full la 10 noaptea, copiat pe alta masina la 11 noaptea… mi-am adus aminte cu ocazia asta de rsync.

Sharing is caring

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.