Earth 2100

Va recomand documentarul “Earth 2100“.

Ne putem imagina un scenariu mai negativ decat cel prezentat in film si sa para la fel de logic ca cel prezentat de ABC, care, spun ei, este “worst case scenario”. In documentar nu se prezinta posibilitatea unui al 3-lea razboi mondial, nu se prezinta posibilitatea unei epidemii – un virus facut tot de om, care sa injumatateasca populatia planetei. Se bate saua pe suntem prea multi, e mancare putina si au stat cu ochii pe America. Vag mai apar si alte continente, si uite de ce americanii nu stiu ca exista si alte tari in afara de ei! Nu le dau la TV :)).

Daca ati stat pe marginea subiectului stiti ca se vorbeste de un “tipping point”, un moment in timp cand ceva se intampla, ceva care ar accelera procesul de incalzire globala si nu ar mai fi nimic de facut. Cica ne aflam inaintea acelui punct si ca inca avem puterea sa facem ceva:

– micsorarea consumului
– reciclare
– think green
– economisirea resurselor

Eu cred ca am trecut de punctul critic cand era momentul sa actionam si in mai putin de 10 ani vom culege roadele exploatarii incorecte a resurselor limitate pe care le ofera pamantul. Rezultatele deja sunt vizibile: fenomene meteo care te baga in sperieti, gauri de ozon, calitatea din ce in ce mai scazuta a vietii in marile aglomerari urbane, ghetare dispar cu repeziciune si asa mai departe.

Problema este ca nu vad lumea sa isi schimbe mentalitatea si modul de a percepe resursele pe care le luam ca atare. Nu va circula nimeni cu transportul in comun ca sa salveze planeta, nu isi va schima nimeni becurile din casa cu lampi economice, nu se va recicla mai mult… trebuie sa realizam mai intai ca suntem o societate de consum invatata prost cu niste comoditati, de la ambalaje pana la automobilele cu sute de cai putere si este greu sa percepi lumea fara acestea.

Cand ne apucam sa salvam planeta?

Sharing is caring

1 comment

  1. Nu cred ca trebuie sa ne facem atatea probleme pentru scumpa noastra planeta albastra. Stie ea sa se protejeze singura. Stii cum se va scutura de noi? Precum un caine abia iesit din apa. :))
    Intr-adevar, intr-o lume in care consumam totul de-a gata, ne-am obisnuit prea tare cu toate comoditatile si ne va fi extrem de greu sa renuntam la ele. Avem nevoie de un sut in fund mult prea puternic sa ne trezim. Si asta, tot ce se poate, se va intampla mult prea tarziu. Toate optiunile oferite de oamenii de stiinta sunt doar de ameliorare a impactului asupra mediului, nicidecum de inversare a efectelor… Nasol.

    btw: fain blog 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.