Trenul vietii aka Train de vie

In ciuda recomandarilor venite de la iubi, repetatelor tentative de a vedea filmul Train de vie, ieri intr-un final am reusit sa-l vad. Eu pentru prima oara, ea pentru a 7-a oara.

Intr-o seara a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consatenilor sai din shetl o stire cumplita: germanii ucid si deporteaza spre destinatii necunoscute locuitorii evrei din shetl-urile vecine. In curand, si satucul lor va avea aceeasi soarta. Imediat, Consiliul inteleptilor, in frunte cu Rabinul, se reuneste. Trebuie sa gaseasca o solutie pentru a-si salva comunitatea! In zorii zilei, dupa multe discutii, ideea salvatoare isi face aparitia, chiar din gura nebunului: pentru a scapa de nazisti, vor organiza un tren fals de deportati! Se vor deghiza cu totii fie in deportati, fie in mecanici de tren, ofiteri germani sau soldati. Vor putea astfel sa treaca de barajele si de liniile naziste, pentru a se duce catre Tara Fagaduintei, la Eretz Israel, via Uniunea Sovietica.

Recomand acest film de Radu Mihaileanu, un deznodamant excelent care te lasa prost. O comedie simpla fara maimutareli ca in comediile de Hollywood, un film extraordinar. Nu sunt mare critic de film dar pot sa spun cu mana pe inima ca este printre cele mai bune filme vazute in 2008. Foarte TARE!

Muzica Goran Bregovici face deliciul momentelor cheie din film, atmosfera recreata este extraordinara. Vizionare placuta!

Sharing is caring

5 comments

  1. Şi când te mai şi gândeşti că filmul a fost criticat că trivializează holocaustul…

  2. A fost criticat de niste stiff bastards… E foarte misto filmul!
    De ce nu ai face haz de necaz? Ce-i in trecut… e in trecut!

  3. A fost probabil criticat de evreii care vor să facă din Holocaust o dramă mai mare decât a fost (nu că n-ar fi fost dramă destul). Nu sunt antisemit dar sunt un pic paranoic, şi deci tind să cred în unele teorii ale conspiraţiei.

    Dar nu despre asta vroiam să vorbesc. Ci despre film. Care este dezastruos de fain. După cum spuneai, o comedie adevărată, în sensul că reflectă fapte de viaţă reală, fără grimase de doi lei. Filmul reflectă excelent modul de gândire al personajelor, zbuciumul lor interior şi dramele fiecăruia. Sunt surprins că de abia acum l-ai descoperit. 🙂

    Dariuss last blog post..Băncile de proximitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.