Apropos de antivirusi: unde muncesc trebuie sa facem upgrade la antivirus, versiunea 10 catre 11.
Chestia este ca Symantec Endpoint Protection sau SEP este aproape complet diferita de versiunea anterioara Symantec Antivirus Corporate Edition (SAV CE). Problemele apar in momentul in care vrei sa migrezi de pe 10.x pe 11. Pe site-ul Symantec si pe CD-urile distributiei documentatia este cat se poate de saracacioasa (ca sa nu spun incompleta). Subiectele sunt tratate PE SCURT, o posibila dorinta de a afla mai mult va fi indeplinita cu un curs la Symantec de administrare a solutiei care nu este ieftin.
Din punctul de vedere al unei corporatii securitatea IT este cruciala, aceeasi importanta o are si in firmele mici. Un antivirus este imperios necesar, asadar administratorul de securitate trebuie sa aiba cunostiintele necesare in administrarea instrumentelor cu care lucreaza. Pentru aceasta la Symantec Endpoint Protection nu mai este de ajuns numai manualul de utilizare care vine pe CD-ul de instalare.
Ei spun ca se poate migra fara probleme de pe Symantec AntiVirus versiunile 8, 9 si 10 dar la 8 cu mici probleme, rezolvabile prin parcurgerea unor pasi suplimentari. Nimic gresit dar din “real life” ne dam seama ca migrarea fara probleme cu pastrarea intregului pachet de politici se face de la versiunea 10.1.7. Daca ai 10.1.x sau 10.0 sau mai jos trebuie mai intai sa upgradezi pana la 10.1.7 sau… daca te tin pingelele pana la 10.2.
Asadar o migrare cu succes a Symantec AntiVirus Corporate Edition la Symantec Endpoint Protection se va face numai de la versiunea 10.1.7. Acest lucru nu il gasesti in manualul de pe CD, si nici in knowledge database de pe site-ul Symantec.
Alte schimbari: disparitia Symantec System Center (unde vedeai toate informatiile despre workstation-urile si serverele manageuite, versiuni, definitii, risk-uri si asa mai departe) si inlocuirea lui cu un dashboard de unde poti sa controlezi sistemele, rapoarte generate selectiv, editarea politicilor, promovarea politicilor si instalarea (sau preluarea in management) a clientilor pot sa te ameteasca la inceput si sa te convinga ca noua versiune este net inferioara fata de cea veche. Din fericire… nu este asa! Trebuie doar sa te obisnuiesti!
Pe vremea cand lucram si eu cu symantec corporate (acum fo’ trei ani) ma supara tare un anume aspect. La fiecare update de definitii, se decarca o cantitate prea mare de informatie (aprox. 20 MB, daca imi aduc bine aminte). Asta insemna ca nu tinea cont de ce avea deja, ci aducea totul de la inceput. Ma intreb daca e la fel si acum? Poti sa imi spui?
Tot mari sunt si acum pachetele… am impresia ca-s pe la 50MB (daca nu ma insel). Oricum este nasol ca nu poate sa ia numai diff-urile, daca ai de pus definitii la 1000+ clienti este destul de problematic, generator de trafic si nervi!
Pai, da! Io n’aveam decat vre-o 200, dar 150 erau in VPN prin toata tara. Si utilizatori mobili si ficsi. Imi perturba traficul la greu. Nu mai spun despre nervi…
Eu raman la Kaspersky 7.0..il folosesc de aproape un an si niciun virus sau trojan. Nici nu mananca multe resurse (decat la startup)
Am uitat sa mentionez ca am avut 3 tentative de a trece pe Fedora ca sa scap de virusi (inainte sa testez KV 7.0
:)) 3 tentative?
Fedora e ditamai distributia, printre cele mai vechi alive. Eu ti-as fi recomandat Ubuntu/kubuntu… e IZI!