E gata! High Availability, politica de backup globala… shared storage, “vmotion”… totul in 30Wh intr-o stare de aproape idle. Proxmox Cluster în Sfârșit: 3 Noduri, NFS și Consumul de Curent “Eco-Friendly”
După lungi aventuri și cafele încărcate cu speranță, am reușit: am un cluster Proxmox funcțional!
Hardware-ul
“Clusterul” e compus din trei noduri, cu nume de scenă pve00, pve01 și pve02. Iată rolurile fiecăruia:
- pve00: E ca acel coleg care nu face prea multe, dar e indispensabil. Acesta va fi nodul martor (“witness”) și va oferi storage shared pe NFS pentru câteva VM-uri.
- pve01 și pve02: Adevărații eroi ai clusterului, gazduind VM-uri și containere LXC. Ei sunt soldații de pe front, duc greul și ne salvează ziua.
Toate acestea rulează pe trei mini PC-uri Lenovo Tiny (m710q și m715q), care sunt ca niște chihuahua hiperactive: mici, dar cu o energie neașteptată. 4CPU si 32GB ram fiecare. Pare putin dar este suficient pentru laboratorare.
Consumul de energie
Cu tot clusterul „aproape idle”, consumul total de curent este de doar 28-32W. Aproape că te aștepți să vezi un LED aprins și să îți spui: „Esti sigur că merge totul? Nu e doar screensaver-ul?”.
Funcționalitate
Am testat aproape toate funcțiile basic pe care le-am folosit anterior în VMware. Rezultatul? Totul functioneaza ca uns, ca in oil overload. Nu ma asteptam sa fie asa de bine pus la punct… Singurul regret? Ceph. Ar fi fost interesant, dar sunt limitat de un număr insuficient de discuri. (Așa-i când visezi la mamaliga, dar nu ai malai.)
Migrarile de pe un host pe altul: cand VM-ul nu este pe shared storage va fi copiat disk-ul pe storage-ul vecin si memory state. 1-2 pinguri se pierd. Cand este pe shared storage se copiaza doar ram-ul… cand este protejat de HA doar mentioneaza ca migreaza prin HA si nu mai arata altceva.
HA – la fel ca Vmware, se restarteaza vm-ul pe unu din serverele care mai exista si se pune in fencing pe cel care e mort in papushoi.
Hotplug: CPU, RAM, DISK, USB… Network. Cam tot de ce ai nevoie.
Shared storage
Merge cam orice ai: NFS, CIFS, ISCSI, SCSI, FC, GlusterFS, Ceph, ZFS, etc. Am testat cu NFS si CIFS.
Storage pe NFS
Pentru storage-ul shared, am configurat un VM cu NFS pe pve00. Deși nu e cea mai rapidă soluție, și-a făcut treaba impecabil pentru nevoile noastre. VM-urile și containerele sunt mulțumite si am putut porni High Availability.
Am testat OpenMediaVault (OMV) ca soluție de storage, dar mi s-a părut lent comparativ cu așteptările. Ma asteptam sa umplu gigabitul ala dar testele erau undeva intre 78-89 MB/s, TrueNAS cu aceleasi disk-uri este constant, undeva peste 110MB/s. Se poate sa fie nevoie de tuning suplimentar pe OMV.
Tot pe NFS am configurat si Backup-urile VM-urilor mai importante, aici fiind avantajos ca avem o politica globala.
Ce urmează?
Anunț oficial „Next Episode”: TrueNAS – Virtualizare pe Proxmox? Stay tuned!
Până atunci, rămâneți curioși, caffeinați și gata de experimente. Mai avem multe de descoperit în lumea homelab-ului!