Actualmente putem considera 3 categorii mari pentru DSLR-uri: Amator, Semi-Profesional si Profesional. In functie de pretentii cat dam, atat face.
De multe ori se creaza confuzie intre clasele aparatelor foto si se compara de exemplu Canon EOS 30D cu Nikon D80. Le poti compara dar cele doua nu fac parte din aceeasi clasa. Un concurent al 30D-ului din partea Nikon ar fi D200-le, pentru D80 avem Canon EOS 400D si asa mai departe.
Mai departe vom vorbi de ultimele DSLR-uri produse si de concurentii lor directi (din aceeasi clasa).
Asa si la toata lista de “detalii” data de tine se adauga si cel mai important lucru – ce vrei sa faci cu aparatul? vrei sa faci poze la floricele, copacei cativa norisori si poze gagicii atunci de ce sa-ti iei un aparat care trage 5-10 cadre pe secunda, sau unu care are 15 mpx? doar de fitze.
Cumperi un aparat in functie de ce nevoi ai – ai nevoie sa tragi 5-10 cadre pe secunda ca stii ca te duci la chestii ce tin de speed – like sport – foto de presa sau stii ca tragi noaptea si nu vrei sa dai un iso mare etc…etc, vrei sa faci foto de studio – foto de stock – ai nevoie de multi megapixeli si iso cat mai mic like 25,50, 100.
Mi se pare total aiurea sa iti iei un Mark sau un D3 etc etc cand tu faci poze la petreceri, poze lu’ gajicata goala sau poze la copacei pe care doar tu si prietenii tai le vedeti sau alti obositi plini de fitze de pe diverse forumuri de foto.
True!
Eu zic sa ca mai ganditi la megapixeli ! 20 de megapixeli inseamna 20MB/fotografie in raw mode. Inseamna un aparat mare, cu baterii mari pentru a procesa 20mb per imagine. Inseamna pierdere de timp iar la senzorul APS-C de 3:2 inseamna o incercare disperata de a scoate distorsiunile prin numarul mare d emegapixeli. Astfel, o fotografie rareori va fi folosita la 20 mp iar daca va fi, vor fi si distorsiunile vizibile. Canon, Nikon si toti care au optat pentru APS-C au facut-o pentru a-si conserva avantajul ce l-au avut in piatza inainte de DSLR, cand aia era dimensiunea filmului. Deci formatul 3:2 nu e chiar cel mai fericit. A fost nascut dintr-o miscare de marketing putin aiurea, a Canon, Nikon si majoritatea, dar atunci a aparut Olympus cu 4:3 ! Si si-a atras o ploaie de injuraturi din partea Canon Nikon ! Pe buna dreptate, daca privim logic ce se intampla, Olympus este castigator, tehnic. Senzorul e mai compact, obiectivele compacte si foarte clare(Leica/Olympus ZD – cele mai clare obiective), gandite pentru DSLR, nu adaptate, cu toate defectele lor, de la SLR, pentru a mentine felia de piatza. Au riscat si se pare ca au castigat. Dar, doar tehnic, ca deocamdata indoctrinatii Canon si alte brand-uri fac mare scandal cand e vorba de investitia lor, proasta. Cum va explicati ca un Olympus e-3, de 3 ani, face fotografii la fel de bine ca un canon de anu’ asta ?! Si ca Nikon mai nou a scos un flagship DSLR de “doar” 12 megapixeli, cand cu 2 ani in urma, scosesera unu de 24 ?! Sa fie oare coincidenta ? Megapixelii sunt doar rezolutie, nu altceva. 10 megapixeli clari sunt mai buni decat 24 neclari, care iti umplu memoria si calculatorul degeaba.
Priviti aici cateva poze facute cu un e-3 la 10 mp si mai ganditi-va: http://www.flickr.com/photos/david_panevin/
Bafta !