WordPress, faster! Un ghid de optimizare…

Pentru ca iLL invata de nevoie, uite ce l-a impins nevoia sa faca…

Nu am acordat de foarte multa atentie blogului asta, atentie din punct de vedere a timpului in care se incarca pagina, de cand vizitatoru’ da click, pana atunci cand termina de afisat si ultimul pixel. Ca mai pui o secunda si a iesit si de pe site… asta e alta poveste, vizitatorii mei “nu e fideli cauzei”, nu ca ar exista vreo cauza!

Mai departe, ghidul va rog:

1. Cache, cache, cashe’ votre’ hashtemele (silvuple)!

Pe un server care… suprinde placut prin consumul redus (~40W), de aici rezultand si performantele uluitoare, esti nevoit sa optimizezi, sa cachezi tot ce dai in browserele oamenilor. Din consum cred ca v-ati facut o idee ce configuratie este, din teste, cu astia 40W cu ~20 useri simultani care dau pagina repede CPU – 100%, RAM – insuficient…

Am folosit WP Super Cache pana acum 1 saptamana, foarte bun plugin-ul, il recomand in 99% din cazuri.

Acum W3 Total Cache pare sa fie solutia cea mai buna (pentru moment). Am vrut ca pe langa cache-ul pe care il oferea WP Super Cache sa pot oferi continut pe care browserul vizitatorului sa-l tina in cache, asta teoretic ar reprezenta un avantaj – de exemplu nu ai mai servi de 10 ori un jpg sau o pagina intreaga la 10 refresh-uri. Cum nu am continut super-dinamic sau macar dinamic… este o idee buna!

2. Simplifica. Minify ii zice pe Google…

Google Analytics, Yahoo nush ce si diverse scripturi java de la diverse pluginuri, teme, etc. Browserul le interpreteaza pe rand, ca la ghiseu. Preferabil ar fi sa ai un singur script, mai mare, preferabil sa-l dai cu GZIP, povestea se repeta pentru CSS. In codul php/html ai comentarii, licente GPL si alte linii fie goale, fie inutile.

Minify va elimina comentariile din cod, va uni js-urile si css-urile, le va servi gzipuite din un cache => faster stuff for the… web

WP Minify ii zice pluginului, unii spun ca ar face treaba mai buna decat W3 Total Cache care are si el functia asta )

3. Comprima-ti pozele, afiseaza doar rezolutii pentru web si specifica-le rezolutia.

Are sens sa pui pe prima pagina un jpg scos direct din camera foto? De ce nu ai comprima jpg-ul la 70-80% si resize la o rezolutie mai mica decat rezolutia cea mai utilizata. Eu folosesc 800/600 si cred ca este de ajuns pentru web.

4. Evita addon-uri si widget-uri si alte ghizmo-uri care afiseaza continut din afara site-ului tau

Daca pe blogul tau ai pus ghizmo-uri, multe, care afiseaza cate ceva de pe yahoo, flickr, facebook, hi5 si inca cateva, fiecare ghizmo va avea nevoie de timp sa rezolve o adresa DNS, de timp sa incarce continutul si de timp sa iti afiseze “the shit”. Daca un site (sa zicem facebook ca asta a inceput sa se miste infect) iti pune mai greu ce-ai tu in ghizmo… Ghici ce se intampla?

In alte cuvinte, nu iti imparti continutul site-ului pe mai mult de 5 domenii…

5. RAM, ca-i frate cu romanul, la fel ca râul… Aici e simplu, cu cat ai mai mult, cu atat mai bine

Sfaturile de mai sus sunt bune pentru masochistii care-si hosteaza singuri site-urile, plus inca cateva pe langa, asa de la prieteni. Site-urile, fie ele niste bloguri amarate ar trebui sa se incarce repede. Daca astept mai mult de 8-10 secunde sa se incarce o pagina… sincer renunt. Inca ceva, chestie care eu personal nu o inteleg, pentru ca este o imbecilitate: sa pui poze cu duiumu si sa fie trase in rafala. Galerii foto cu 200 de poze, serii de cate 10 poze aproape identice nu isi au rostul. Alegi una, care iti place tie cel mai mult!

Sharing is caring

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.