Canon EOS 1000D

Linia de aparate foto DSLR de la Canon are un nou membru. Canon EOS 1000D vine dupa lansarea 450D-ului care este cel mai scump entry level DSLR de pe piata iar Nikon, intamplator alaturi de Sony, Pentax si Olympus rupeau gura targului la vanzari cu modelele lor entry level.

Hai sa vorbim despre Canon EOS 1000D. Este o corcitura intre 450D, 400D si 350D. De la 450D au luat live view, de la 400D au luat ecranul si senzorul si de la 350D au luat sistemul de autofocus (7 puncte in loc de 9 puncte). Nu au renuntat la foarte multe lucruri ca sa scada pretul produsului si sa mentina capul sus cand este vorba de competitie intre produsele de la acelasi nivel (calitate/feature-uri si pret).

Canon EOS 1000D are ca principale calitati urmatoarele:
– Senzor de 10 megapixeli
– Ecran LCD de 2.5 inci
– Sistem autofocus cu 7 puncte
– Metering identic cu cel al 400D-ului
– Live View
– Suporta carduri SD/SDHC
– meniul aproape identic cu al 450D-ului
– procesor Digic III

De la Canon EOS 350D-ul pe care il am eu acum este un pas imens 1000D-ul dar nu se merita upgrade-ul pentru 2MP si live view. Ecranul ar fi tentant, de la 1.8 la 2.5 inci este un pas mare si te ajuta sa iti controlezi aparatul mai bine, iar Sensor Cleaning-ul (marketing pur, parerea mea) ar prezenta cat de cat un avantaj.

Nu mi-am dat seama pana acum de ce au omis sa echipeze DSL-urile entry level cu spot metering. Aici au pierdut teren fata de Nikon, Olympus care ofera spot metering la toate aparatele DSLR, si au luat din nou hotararea proasta sa il scoata din pachetul lui Canon EOS 1000D, dupa ce l-au introdus cu surle si trambite in Canon EOS 450D.

Puteau sa lanseze de mai devreme o linie castrata de entry-level-uri pentru ca oricum multi snobi isi cumpara DSLR si il tin 100% pe auto. Cu 1000D-ul au gresit ca au limitat marimea memoriei tampon si asta afecteaza viteza si continuitatea modului rafala. Canon trebuie sa faca ceva cu viewfinderul ala nenorocit pentru ca concurenta este la 2 pasi distanta ca alegere, alte optiuni pe care vrem sa le vedem ca default-uri sunt spot metering, exposure compensation mai mare de +/- 2 stop-uri… (si sunt sigur ca mai sunt cereri).

Entry level DSLR-urile de la Nikon au minusul ca nu poti folosi autofocus-ul pe oboiectivele mai vechi care nu aveau motoras de autofocus incorporat, la Canon poti folosi si obiectivele EF mai vechi dar… nu ai spot metering si un viewfinder mare. La Nikon ai spot metering dar nu ai 7-9 puncte de autofocus (nu ca le-ai folosi). La Canon ai DOF Preview dar nu ai … Cert este ca discutiile despre DSLR si despre Care este cel mai tare aparat foto nu vor inceta niciodata pentru ca exista fanatici ai marcilor.

Eu imi voi cumpara tot Canon in viitor pentru ca am deja obiective EOS bune, adaptor M42 – EOS, prieteni cu Canon, experienta cu canon, imi place canon. Nu voi ramane la entry level, voi face un pas in sus catre Canon EOS 30D / 40D sau ce-o fi mai avantajos in momentul in care ma hotarasc sa imi fac upgrade.

Cu siguranta cu Canon mergi la sigur, avand o oferta consistenta si competenta pe toate planurile, perfomanta si la ISO ridicat, calitatea foarte buna a imaginii, compatibilitate 100% cu obiectivele EF mai vechi si asa mai departe. Nikon si Pentax ma mai atrag si merita sa iei in considerare si ofertele lor, Sony si Olympus inca nu m-au impresionat cu nici un produs al lor…

PS. Un review pe dpreview AICI.

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.