Linksys WRT54GL

linksys-wrt54gl

De curand mi-am cumparat un Router wireless Linksys WRT54GL. Este versiunea 1.1 si in cutiuta areun procesor de 200 Mhz, 16MB RAM si 4MB Flash + alte ghizmo-uri care-l fac din zona de preturi de 250RON. Am zis ca misto, ruleaza firmware Linux, poti sa-l tweakui cum vrea muschiuletul tau si mai e si Cisco in spate, deci trebuie sa fie un produs de calitate.

Stie toata lumea ca la routerele WRT le poti schimba firmware-ul cu unul third party, am facut si eu asta cu Tomato WRT, dar nu inainte sa salvez (de la Linksys de pe site) firmware-ul original, in caz de nu imi place cu Tomato. Nu a fost cazul, e foarte misto si cu Tomato WRT.

Inainte de Linksys-ul de 250 RON am folosit un Dlink DI-524 (pe care inca-l tin in priza si nu-s convins ca merita oprit). Pe langa featurile de genul Wireless power, Wireless Survey, QoS, RIP (v1 si v2),  Spanning tree, o tabela de routare foarte configuirabila, WakeOnLan, Bandwidth Monitor, posibilitatea incrementarii TTL-ului si alte geek ghizmos, singura diferenta dintre Linksys WRT54GL si Dlink DI524 este viteza, dupa cum se poate observa si din imaginea urmatoare:

linksys-wrt54gl-wan-lan-throughput

dlink-di524-wan-lan-throughput

Daca ai o legatura la internet care iti ofera 100mbps pur si simplu nu vei atinge viteza aia cu Linksys-ul. Poti sa overclockezi procesorul pana la nush ce viteza (240 Mhz parca) dar nu am incercat sa vad daca afecteaza cu ceva viteza WAN-LAN. Asadar throughput-ul WAN-LAN lasa de dorit dar POATE ca firmware-uri ulterioare pot sa creasca viteza dar ceva imi spune ca ma mint singur.

Wireless-ul oferit de WRT54GL e super OK.  Poti modifica puterea de emisie a routerului intre 1mW si 251mW pentru o acoperire mai mare sau mai mica a punctului WiFi. Setarea implicita de 42mW acopera toate cele 3 camere ale apartamentului (la fel ca la Di-524) dar legatura wireless pare MULT MAI STABILA. Nu s-a deconectat nici macar 1 data, nu am pierdut pachete si nu a mai fost nevoie de un ping continuu in router ca sa nu imi crape Yahoo Messenger o data la 3 minute. Trag concluzia ca partea de wireless este mult mai buna la Linksys WRT54GL decat la mai ieftinul Dlink DI524.

Switch-ul de 4 porturi nu are nici un avantaj sau dezavantaj fata de cel de la Dlink. 11.5 – 12.1 Mbytes/s a fost the average speed dar nici nu ar fi trebuit sa fie probleme aici. Toata lumea stie sa faca switch-uri, nu doar Cisco!

Punctual, pe ce as da eu banii daca ar fi sa cumpar a 2-a oara un Linksys WRT54GL:

– firmware 3-rd party, foarte customizabil
QoSQuality Of Service (pe romaneste: poti prioritiza traficul in functie de port, ip sursa, ip destinatie, marimea pachetelor transmise, adresa mac… si asa mai departe 😀
Incrementarea/decrementarea TTL-ului: foarte util cand ISP-ul iti serveste TTL1 si nu mai poti servi pachete clientilor din spatele routerului. Mai este bun cand imparti conexiunea si nu vrei ca, clientii tai sa imparta iar internetu’
realtime bandwidth monitor (+ istorie DL/UL)
Wake on LAN: bun daca vrei sa-ti pornesti statia de la distanta 😀 (desigur placa de retea trebuie sa stie de WOL)
– numarul NELIMITAT de port forward-uri pe care il poti face. Pe dlink aveam voie doar 10…
– ssh/telnet pe router – ajungi intr-un shell de linux 😀
– firewall mai avansat decat la Dlink DI524
– versatilitate, stabilitate, fraternitate 😀

Astea ar fi unele din punctele super ok ale lui Linksys WRT54GL dar router-ul SUGE la throughput. 50mbps WAN-LAN nu este de ajuns! Nu vrea cineva sa cumpere un Linksys? Eu raman cu Dlink-ul 😀

PS. There’s no Cisco flavour in Linksys WRT54GL 🙁

Cateva screenshot-uri de la Tomato 😀

Sharing is caring

6 comments

  1. Din păcate throughput-ul la 54GL (și cam pe la majoritatea WRT-urilor) e limitat din construcție. Au un switch intern și-o singură legătura WAN/LAN, despărțirea celor două făcându-se la nivel de subinterfețe, folosind VLAN-uri separate. E echivalentului unui router cu o singură interfață de rețea conectat la un switch cu vlan-uri. Asta limitează din start banda la 50mbit.
    Dacă mai ai ghinionul să folosești și PPPoE și să-ți mai și încapsuleze pachetele cu headere PPP atunci mai scazi nițel din ăia 50mbit. La mine nu sare de 24-25 mbps (cu dd-wrt și cu WPA2-PSK pe wireless).

    Avantajul principal al 54GL-ului nu e viteza ci versatilitatea.

  2. Eu am ddwrt pe el, are uptime 135 de zile de la ultima pana de curent, dar intr-adevar marea lui problema e viteza. Cred ca imi iau si eu un DLink 🙂

  3. Linksys nu se poate compara cu Dlink, este net superior Linksys si asta se datoreaza :
    – QoS – Quality Of Service
    – Incrementarea/decrementarea TTL-ului: foarte util cand ISP-ul iti serveste TTL1
    – realtime bandwidth monitor (+ istorie DL/UL)
    – Wake on LAN
    – Castigul antenei , si posibilitatea de a regla puterea de emisie,
    Calitatea plasticului folosit,
    etc

  4. 🙂 adevarat, de asta am renuntat la cei 100mbps throughput in favoare celor oferite de linksys

    nu stiu ce ce ai dat copy paste la ce am spus eu….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.