HTD Desire – rooted & custom rom

HTC face niste telefoane dragute, destul de potente si ok’ish ca design. Mi-am cumparat mai demult, pentru un pic de serotonina, un HTC Desire. Avea promis de la HTC un update la Gingerbread si mi-a placut ca dimesiuni, performante si dotari dar mi-a placut ideea de a schimba rom-ul cu unul custom, poate mai performant…

Dupa ceva vreme am facut saltul:

rooting the desire:

“I got root” dupa cateva minute de cautat pe google plus o procedura cat de cat simpla. Am folosit unrevoked – http://unrevoked.com – un programel care acceseaza pe usb telefonul dupa ce l-ai pus in hboot (se instaleaza un driver). Exista si procedura de unroot dar nu cred ca are sens, sunt mai multe avantaje daca poti rula programele ca superuser (cu exceptia celor care iti fac praf jucaria:)).

Motivul pentru care am vrut sa imi “rutez” desire-ul a fost o aplicatie care putea controla viteza procesorului, evident la o viteza mai mica va consuma mai putin… asta pana cand m-am obisnuit cu smartphone-ul asta, nu tine bateria ca la altele mai vechi :))

Mai jos, custom rom si niste screenshot-uri…

custom rom:

Dupa ce instalezi clockwork recovery si faci un backup la ce ai pe telefon poti sa iti faci de cap. Am incercat rom-ul de la Oxygen – Android 2.3, gingerbread curat, fara sense si alte addon-uri de la HTC. S-a miscat excelent si s-a instalat foarte usor cu ajutorul clockwork recovery  – copiezi rom-ul pe SD, bootezi clockwork recovery, wipe, alegi install rom from sd and voilla! Oxygen ocupa foarte putin spatiu fata de rom-ul stock => mai mult spatiu pentru aplicatii!

Am mai incercat InsertCoin care se pare ca este made in Romania, cu site aici. InsertCoin vine cu GingerBread si cu HTC Sense hibrid, la baza e Sense 2.1 dar are cateva modificari care-l face sa arate ca 3.0. Dragut, stabil si s-a instalat foarte usor, aceeasi procedura ca la Oxygen. Cu siguranta ar sta pe telefon daca nu as fi gasit urmatorul ROM.

AceSMod007 este foarte asemanator cu InsertCoin dar nu are customizat lockscreen-ul (nu scrie insertcoin pe el) iar cand iti pornesti telefonul este tot ecranul cu care pornea si rom-ul original. Mult mai important decat aspectele vizuale: aplicatiile se instaleaza automat pe o a 2-a partitie EXT2/3/4 de pe SD, pentru asta am repartitionat SD-ul cu prima partitie FAT32 iar a 2-a partitie EXT3 de 1GB. Verificat dupa ce se instaleaza un soft spatiul de pe telefon ramane neschimbat, se modifica doar spatiul ocupat pe partitia EXT3 de pe SD, asta inseamna ca problema cea mare a Desire-ului – lipsa de spatiu pentru aplicatii – este rezolvata! Momentan pe HTC Desire-ul meu am instalat versiune CM7 Hboot.

Concluzia este urmatoarea: HTC Desire isi merita toti banii doar cu un ROM custom. Cu cel stock se vede dezinteresul celor de la HTC in a depune niste eforturi ca sa isi tina clientii multumiti. In momentul in care poti sa extinzi spatiul intern cu o partitie EXT2/3/4 si sa faci in asa fel ca userul sa nu simta memoria ROM de 512MB (care mai are ~80MB liberi cu andoid x instalat + htc desire + alte mizerii inutile) iti dai seama cat de idioata este politica HTC cand vine vorba sa isi imbunatateasca produsele. Totul se rezuma la “buy our new phone” ca doar este deja piata de consum pentru telefoane mobile, ce-i vechi nu ne mai intereseaza chiar daca dpdv hardware am putea sa facem minuni…

Am luat hotararea sa trec pe un rom custom in momentul in care am vazut updateul oficial la Gingerbread pentru HTC Desire. In afara schimbarii la Gingerbread nu au adus nici o imbunatatire, doar au fost nevoiti sa scoata din HTC Sense 2.1 cateva feature-uri ca nu mai aveau spatiu in cei 512MB… Jenibili!

Sharing is caring

7 comments

  1. Doar vroiam sa fac cateva precizari la ROM’urile astea customizate. Mai toate instaleaza cate ceva pe partitia EXT insa sunt mai multe variante “officiale”, ca sa zic asa: A2SD+ (applicatii si dalvik-cache pe EXT), Data++ (aplicatii pe EXT, dalvik-cache ramane intern pe data – hboot modificat cu partitie /data mai mare este necesar, de ex. CM7 Hboot) si Data2SD (aplicatii, dalvik-cache si *datele* aplicatiilor pe EXT).

    Data2SD iti ofera cel mai mult spatiu pentru aplicatii insa comparativ cu celelalte variante este lent pentru ca cardul SD o sa fie mereu mai lent decat memoria interna.

    Insertcoin are ambele variante, A2SD si Data++. Eu de exemplu folosesc varianta “stable” Data++ si nu are lockscreen customizat. Aia este doar in varianta de test din cate stiu eu, care include si mult mai multe aplicatii Sense3 insa nu e chiar asa de stabil. Din ce vad nu exista nici o diferenta majora intre Insertcoin si AceSMod.

    Pe android, toate aplicatille ruleaza de fapt din dalvik-cache, nu din fisierul aplicatiei in sine. Din acest motiv varianta cu data++ (unde dalvik-cache este pe memoria interna) este de regula cel mai rapida si mai “smooth”

    Desigur, asta e tot farmecul unui telefon rooted, iti poti pune ce ROM vrei si poti experimenta 🙂

    Cativa dintre noi stam de regula in timpul zilei pe #baadnwz-roms @ Freenode, poti da pe acolo cand ai timp.

  2. Aha!
    Asta am observat si eu, singura diferenta notabila ar fi ca la AceSMod nu este customizat inelul de la lockscreen + 1-2 aplicatii care le are InsertCoin si viceversa, si mai cred ca AceSMod este copiat un pic dupa InsertCoin :))

    10x de precizari! Inca nu am inteles care e treaba cu CM7 si Stock HBoot, nu am inteles ce e dalvik cache… sunt multe care le-am luat ca atare… Eu am acu AcesMod007 CM7 Hboot, versiunea 2.6 care cica are A2SD+.
    Dupa instalare a pus 2-300MB pe partitia ext deci acolo am aplicatii si dalvik-cache…

    Q: la munca mai aliniez din cand in cand cate o partitie de date (face bine la SAN-uri dpdv al performantei). Am vazut ca se discuta aici de alinierea partitiei EXT de pe SD… e o diferenta asa de mare de performanta?

  3. Din cate stiu eu versiunea stable de Insertcoin nu are inelul de lockscreen customizat, cel putin asa e la mine.

    HBOOT este practic bootloaderul care contine si tabela de partitii interna a telefonului: system (aici se instaleaza ROM’ul, este read-only cand ruleaza ROM’ul daca nu ai S-OFF), data (user app + data) si cache. Default (stock) marimile partitiilor sunt 250/147/40. CM7 are alte marimi, partitia data e mai mare si de aceea este de regula folosit de ROM’urile Data++ pentru a pastra dalvik-cache in memoria interna in loc sa o mute pe card.

    Dalvik-cache este pe scurt bytecode optimizat calculat pentru fiecare apk dupa ce ROM’ul e instalat, sau dupa ce fiecare aplicatie e instalata.

    Sincer sa fiu, alinierea partitiei EXT cred ca aduce beneficii infime. Presupun ca mai mult ar ajuta sa aliniezi partitia FAT32 de pe card, din ce am inteles ajuta atunci cand inregistrezi filme in 720p si ai un card nu prea rapid.

  4. symlynk, ruleaza fin!
    Acum am ajuns la un punct in care sunt multumit… dar ma tot gandesc la un android mai vanilla…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.