Zeitgeist.

Va propun sa va uitati la urmatorul documentar:

Zeitgeist, produs de Peter Joseph, a fost creat ca o exprimare filmica nonprofit pentru a inspira pe oameni sa priveasca lumea dintr-o perspectiva mai critica si pentru a intelege ca deseori lucrurile sunt diferite de cum par pentru cea mai mare parte a populatiei.

Dupa ce am vazut documentarul aceasta mi-am reamintit de cat de mici, naivi si neinsemnati suntem. Religia e una, un hobby pentru unii, lege pentru altii. Tendinta de a ne pierde fiecare identitatea, de a deveni un singur popor, condusi de o singura putere, pedepsiti de o singura lege ma sperie teribil. Oare chiar avem asa de putina putere?

Pentru cine il doreste .avi am pagina de Contact. Trimite un email, eu raspund cu un link, un username si o parola (se gaseste pe filesharing daca il cautati).

Sharing is caring

10 comments

  1. L-am descarcat si eu acuma 2 zile tot dupa o recomandare, am vrut sa il vizualizez in ziua pastelui dar persoana respectiva mi-a sugerat sa mai treaca ceva zile :). Ai si subtitrare la el? Daca DA imi poti trimite si mie? Multumesc

    PiticStyles last blog post..Colectie Citate

  2. 😀
    @Cristian: pe mine m-a pus pe ganduri… am vazut de 2 ori documentarul si de fiecare data it seemed RIGHT! 9-11 nu a fost un atac terorist, religia it’s total bullshit iar razboaiele… in special cele din vietnam si afganistan clar nu si-au avut rostul…
    @piticstyle: ti-am trimis pe email subtitrarea. have fun 😀

  3. l-am vazut de cateva ori pentru ca nu-mi venea sa cred ce vedeam si auzeam…e interesant dar poate duce si la ideea de conspiratie, oamenii sunt atat de influentabili…

  4. Felul in care cineva mi-a vorbit despre acest documentar m-a facut curios. Am inceput sa-l urmaresc si… afirmatiile lui sunt foarte… indraznete. Dupa 15 minute l-am oprit si am inceput sa verific informatiile prezentate. MARE, FOARTE MARE mi-a fost dezamagirea!!! Filmul incepe cu cateva acuzatii si critici la adresa religiei pe care nu le discut aici – si eu cred ca religia este o metoda (unealta) a celor bogati pentru manipularea maselor, etc. etc. Apoi se trece la un fel de demonstratie care vrea sa arate crestinismul ca fiind o copie a altor religii. Demersul este interesant, dar total greşit!! Iata mai jos cate ceva din ce am aflat despre Horus, zeul egiptean prezentat la inceputul acestui documentar ca fiind un predecesor al lui Iisus Hristos – o afirmatie cum nu se poate de falsa. Articolele de mai jos le am din surse consacrate cum ar fi Mircea Eliade, Petru Culianu, Enciclopedia Britannica, precum si din alte surse de pe internet (Wikipedia, .edu, etc.), a caror autenticitate poate fi verificata.

    Intai iata ce se spune in Zeitgeist despre Horus:
    Din hierogrifele Egiptului antic ştim multe despre acest mântuitor solar.De exemplu, Horus înseamnă Soare sau lumină şi avea un duşman cunoscut sub numele Set. Şi Set era personificarea întunericului sau al nopţii. Metaforic vorbind, în fiecare dimineaţă (FALS!) Horus învingea în lupta cu Set în timp ce seara (FALS!) Set îl învingea pe Horus şi îl trimitea în lumea subterană (FALS!). E important de ştiut că întunericul împotriva luminii, sau binele împotriva răului, e cea mai omniprezentă dualitate mitologică cunoscută vreodată şi încă poate fi prezentată în multe moduri şi azi. Pe scurt, povestea lui Horus e următoarea :
    Horus a fost născut pe 25 decembrie (FALS!) de virgina Isis Mary (FALS!). Naşterea lui a fost acompaniată de către o stea din Est (FALS!), care a fost urmată de trei regi (FALS!), pentru a-l localiza pe salvatorul nou născut (FALS!). La vârsta de 12 ani era un copil învăţător (FALS!). La 30 de ani a fost botezat (FALS!) de către Anap (personaj inexintent in mitologia egipteana!) şi tot atunci şi-a început preoţia (FALS!). Horus a avut 12 discipoli (FALS!) cu care călătorea, făcând miracole (FALS!), ca însănătoşirea bolnavilor şi mersul pe apă. Horus era cunoscut sub multe nume, cum ar fi : Adevărul (FALS!), Lumina, Fiul Ales al Domnului (FALS!), Păstorul cel Bun (FALS!), Mielul lui D-zeu (FALS!) şi altele. După ce a fost trădat (FALS!) de Typhon (personaj inexintent in mitologia egipteana! poate fi gasit in mitologia greaca!!), Horus a fost crucificat (FALS!), îngropat (FALS!) şi după 3 zile a reînviat (FALS!).

    Voi pune mai jos mai multe articole pe care le puteti verifica personal si veti observa ca nu veti gasi:
    nicaieri despre nasterea lui Horus pe 25 decembrie (cum nici Iisus nu a fost nascut pe 25.XII),
    nimic despre faptul ca pe Isis o chema Maria
    nimic despre o stea la rasarit care a anuntat nasterea lui
    nimic despre trei regi care au urmarit-o pentru a localiza si a se inchina mantuitorului nou nascut
    nimic despre faptul ca la 12 ani era copil invatator
    nimic despre vreun botez, la nici o varsta
    nimic despre vreun personaj Anap care sa fie botezator
    nimic despre o lucrare inceputa la 30 de ani
    nimic despre 12 ucenici cu care calatorea
    nimic despre minuni facute de el (vindecari, mers pe apa)
    nimic despre numirea lui ca Fiul lui Dumnezeu, Unsul, Pastorul cel bun, Mielul lui Dumnezeu
    nimic despre tradarea lui
    nimic despre un personaj Typhon
    nimic despre uciderea lui
    nimic despre crucificare (metoda de executie practicata de romani abia cu aprox. 3000 de ani mai tarziu)
    nimic despre îngroparea lui
    nimic despre invierea lui

    Cum e posibil sa faca azi cineva atat de multe afirmatii false?

    1. extras din “Dictionar al religiilor” – Mircea Eliade, Ioan P. Culianu, Humanitas, Bucuresti 1993:
    – pag.144 – cap.13.1: … in mituri, Horus si Seth isi disputau domnia…
    – pag.144 – cap.13.2: … Osiris, regele cel drept al Pământului este ucis de fratele său Seth. Isis concepe de la Osiris mort un copil şi il naste pe Horus, fiul care il va razbuna pe Osiris…
    – pag.147 – cap.13.4: … in religia populara, Osiris, învingator asupra mortii şi judecător al răposatilor, avea un loc cu totul deosebit. El simboliza renasterea si toti ii cautau sfaturile bune…
    ______________________________________________________

    2. extras din „Istoria ideilor si credintelor religioase – vol.1” de Mircea Eliade,
    editura Univers Enciclopedic Bucureşti, 2000 (ISBN 973-9436-27-7) – pag.72,73

    De la epoca de piatră la Misterele din Eleusis
    29. Osiris, zeul asasinat
    …După toate tradiţiile, el era un Rege legendar, celebru prin vigoarea şi dreptatea cu care guverna Egiptul. Seth, fratele său, îi întinde o cursă şi reuşeşte să-1 asasineze. Soţia lui Osiris, Isis, „marea magiciană”, izbuteşte să se facă fecundată de către Osiris mort. (Pir., 626- 627 ‘, 651-652 etc. După o variantă asupra căreia Plutarh insistă, Seth a sfârtecat cadavrul lui Osiris (cf. Pir., 1867) în 14 bucăţi si le-a împrăştiat. Dar Isis le-a găsit (cu excepţia organului sexual, înghiţit de un peşte) si le-a îngropat acolo unde le-a găsit; ceea ce explică faptul că numeroase sanctuare erau cunoscute ca posedând — un mormânt al lui Osiris. A se vedea A. Brunner, „Zum Raumbegriff der Aegypter”, p. 615) După ce i-a îngropat trupul, Isis se refugiază în Delta; acolo, ascunsă printre hăţişurile de papirus, ea aduce pe lume un fiu, Horus. Ajuns adult, Horus îşi face recunoscute drepturile sale în faţa zeilor Enneadei şi îl atacă pe unchiul său Seth.
    La început, Seth reuşeşte să-i scoată un ochi (Pir. 1463), dar lupta continuă şi în final Horus triumfă. El îşi recuperează ochiul şi îl oferă lui Osiris. (Astfel Osiris îşi recapătă viaţa; Pir., 609 sq. etc.) Zeii îl condamnară pe Seth să-şi poarte propria victimă. (De exemplu, Seth este transformat în barca ce-1 transportă pe Osiris pe Nil.) Dar, ca şi Apophis, Seth nu poate fi definitiv nimicit, căci şi el încarnează o forţă ireductibilă. După victorie, Horus coboară în ţara morţilor şi anunţă ştirea cea bună; recunoscut drept succesor legitim al tatălui său, el este încoronat rege. în acest mod el îl „trezeşte” pe Osiris: conform textelor, „el îi pune sufletul în mişcare”.
    Mai ales acest ultim act al dramei clarifică modalitatea de existenţă proprie lui Osiris. Horus îl găseşte într-o stare de torpoare inconştientă şi reuşeşte să-1 reanime: „Osiris ! Priveşte! Osiris! Ascultă! Ridică-te! înviază!” (Pir., 258 sq.). Osiris nu este niciodată reprezentat mişcându-se; ne e arătat întotdeauna neputincios şi pasiv (De-abia în textele din Dinastiile IX-X el începe să vorbească în numele său însuşi; cf. Rundle Clark, op. cit., p. 110). După încoronarea sa, adică după ce a pus capăt perioadei de criză („haosul”), Horus îl învie: „Osiris! Tu erai plecat, dar ai revenit; dormeai, dar te-ai trezit; ai murit, dar trăieşti din nou” (Pir., 1004 sq.). Totuşi, Osiris este resuscitat ca „persoană spirituală” (= suflet) şi energie vitală. El este cel care va asigura de acum înainte fertilitatea vegetală şi toate forţele de reproducere. El este descris ca fiind Pământul întreg sau e comparat cu Oceanul care înconjură lumea. Către anul ~ 2750, Osiris simbolizează deja izvoarele fecundităţii şi ale creşterii37. Altfel spus, Osiris, Regele asasinat (= faraonul decedat), asigură prosperitatea regatului condus de către fiul său Horus (reprezentat de faraonul nou instalat).
    Se ghicesc, în linii mari, raporturile dintre Ra, Faraon şi cuplul Osiris-Horus. Soarele şi mormintele regilor constituiau cele două izvoare principale de sacralitate. După teologia solară, faraonul era fiul lui Ra; dar deoarece succeda suveranului decedat (= Osiris), Faraonul era de asemenea Horus. O tensiune între aceste două orientări ale spiritului religios egiptean, „solarizarea” şi „osirianizarea”, apare în funcţia regalităţii. Aşa cum am văzut, civilizaţia egipteană este rezultatul unirii Egiptului de Sus şi de Jos într-un singur regat. La început, Ra fusese considerat suveran al Vârstei de Aur, dar după Imperiul de Mijloc (cea 2040-1730), acest rol i-a fost transferat lui Osiris. în ideologia regală, formula osiriană sfârşi prin a se im¬pune, căci filiaţia Osiris-Horus garanta continuitatea dinastiei şi, în plus, ea asigura pros¬peritatea ţarii. Ca sursă a fertilităţii universale, Osiris făcea înfloritoare domnia fiului şi succesorului său.
    ____________________________________________________

    3. Horus

    Conform credintei si traditiilor Egiptului Antic, Horus reprezinta stapanul Cerului, al imensitatii spatiului aerian. Legendele nu cad la un punct de vedere comun in ce priveste originea sau stramosii lui Horus. Unele povesti afirma ca Horus ar fi fiul lui Ra, altele afirma ca el ar fi de fapt fiul legendarului cuplu de zei Isis si Osiris, fiind considerat stramosul faraonior.
    Dupa ce tatal sau este ucis de catre fratele sau Seth, Isis reuseste sa fie fecundata de catre Osiris cel mort si-l aduce pe lume pe Horus. Povestea mortii si invierii lui Osiris este una legendara. Seth, foarte gelos pe fratele sau, Osiris, reuseste sa-l inchida pe Osiris intr-un cufar pe care-l sigileaza si-i da drumul pe apele Nilului si il scufunda. Insa iubitoarea sa sotie, Isis strabate lumea intreaga in cautarea sotului sau si pana la urma il gaseste si reuseste sa-l aduca in Egipt, unde-l ascunde. Seth il va gasi pe Osiris, ii fura cadavrul, il dezmembreaza si ii arunca bucatile in cele patru zari, fiecare parte din corpul sau ajungad in unul dintre cele paispezece orase. Nici de data aceasta Isis nu cedeaza si reuseste sa recupereaze partile trupului sotului sau. Reconstruieste apoi corpul sau, ii oblojeste ranile, il unge cu uleiuri si parfumuri pana ce corpul isi recapata aspectul de fiinta vie. Folosindu-se de magie si ajutata de Thot, Nut, Ra si Anubis, aceasta il aduce chiar la viata si concepe cu el un copil, pe Horus.
    Fiul porneste in cautarea asasinului, reusind sa recupereze puterea ce fusese preluata pe nedrept de catre Seth. Are loc chiar o lupta intre cei doi, in care Horus ii taie organul sexual al lui Seth, insa ramane fara un ochi (Luna), pe care Thot i-l va reda ulterior.
    Pentru a pune capat acestei lupta interminabile intre cei doi, zeii ii aduc in fata lor pe cei doi adversari. In urma judecarii cauzei de catre zei, acestia decid ca Horus sa obtina Delta Nilului, iar Seth sa ramana stapanul Egiptului de Sus. Curand insa, Horus va deveni stapanul incontestabil al intregului Pamant, Seth nemaifiind decat un zeu al barbarilor. Horus reprezinta lumina, iar Seth reprezinta tenebrele. Horus mai este reprezentat ca un soim care poarta pe cap dubla coroana a faraonilor: cea a Egiptului de Sus si cea a Egiptului de Jos.
    Exista si astazi unele scrieri care atesta mareata stapanire a lui Horus asupra Egiptului de Sus si asupra Egiptului de Jos. Unul dintre acestea reprezinta un basorelief a carui existenta se intinde inca din epoca celei de-a XII-a dinastii. Pe acest basorelief sunt incrustate urmatoarele: „Veniti si strigati de bucurie, voi, zei ai tarii! Veniti si va veseliti, oameni si popoare! Veniti cu imnuri de lauda, cu inima ferice! Horus si-a luat tronul in stapanire, el va prelua ceea ce zacea parasit, va aduce bucurie in inimile indurerate, ii va mantui pe toti oamenii. El este regele si viata sa este nesfarsita.”
    Horus are doua chipuri: este deopotriva Haroeris cel Mare si Harpocrat cel Tanar (fiind reprezentat ca un copil care-si suge degetul). Este un zeu cu cap de soim ce domneste asupra vazduhului. Cei doi ochi ai sai sunt Soarele si Luna. Numele sau inseamna „soim”. Zeul vegheaza la aplicarea legilor si este „pastorul popoarelor”.

    http://articole.famouswhy.ro/horus
    ___________________________________________________

    4. Alte detalii sunt pe forumul: http://www.egipt.3xforum.ro/post/23/1/Horus/
    între care nu veţi găsi nimic din aberaţiile spuse în ZeitGeist.
    ___________________________________________________

    5. extras din “Horus,” Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2008
    http://encarta.msn.com/encyclopedia_761562755/Horus.html

    Horus, in Egyptian mythology, god of the sky and of light and goodness. One of the major Egyptian deities, Horus was the son of Isis, the nature goddess, and Osiris, the god of the underworld. After Osiris was murdered by his evil brother Set, the god of darkness and evil, Horus avenged his father’s death by killing his uncle. Worshiped throughout Egypt, Horus was usually depicted as a falcon or a falcon-headed man. Another representation of him, an infant with a finger held to his lips, was known as Harpocrates by the Greeks and Romans.
    __________________________________________

    6. extras din “Myth and Symbol in Ancient Egypt” by R.T. Rundle Clark, p. 216
    © MCMXCV – MMVI Encyclopedia Mythica™.

    Horus
    by Stephanie Cass

    The name “Horus” is a general catchall for multiple deities, the most famous of whom is Harseisis (Heru-sa-Aset) or Horus-son-of-Isis (sometimes called Horus the Younger) who was conceived after the death of his father, Osiris, and who later avenged him. In all the Horus deities the traits of kingship, sky and solar symbology, and victory reoccur. As the prototype of the earthly king, there were as many Horus gods as there were rulers of Egypt, if not more.

    The oldest of the Horus gods is appropriately named Horus the Elder (Heru-ur), and was especially venerated in pre-Dynastic Upper Egypt along with Hathor. In this very ancient form, Horus is also a creator god, the falcon who flew up at the beginning of time. The pre-Pharaohnic rulers of Upper Egypt were considered “shemsu-Heru” or “followers of Horus”, and the original Horus is himself considered in some myths to be the brother of Seth and Osiris, second-born of the five children of Geb and Nut (Osiris, Horus, Seth, Isis, Nephthys). Horus the Elder’s city was Letopolis, and his eyes were thought to be the sun and moon. When these two heavenly bodies are invisible (as on the night of the new moon) he goes blind and takes the name Mekhenty-er-irty, “He who has no eyes”. When he recovers them, he becomes Khenty-irty, “He who has eyes”. A warrior-god armed with a sword, Horus could be especially dangerous to those around him in his vision-deprived state, and during one battle in particular he managed to not only knock off the heads of his enemies but of the other deities fighting alongside him, thus plunging the world into immediate confusion that was only relieved when his eyes returned.

    Other notable Horus gods are the previously mentioned Harseisis, as well as Horus of Behdet (sometimes called simply Behdety) who was represented as a winged sun disk, Anhur (a form of Horus the Elder and Shu), Horakhety (Ra-Heru-akhety) who was a syncretism of Ra and Horus, and Harpokrates (Heru-pa-khered) or Horus the Child. In the form of Harpokrates, Horus is the danger-beset son of Isis with one finger to his lips, signifying his childish nature (also evident in his princely sidelock and naked status). Harpokrates represented not only the royal heir, but also the newborn sun.

    Horus deities are frequently depicted as hawks or hawk-headed men, though some are represented as fully human. The pharaoh was considered to be the Living Horus, the temporal stand-in for Horus in the earthly domain. As the opponent of Seth (who, though initially an Upper Egyptian deity himself, later came to represent not only Lower Egypt but the desert surrounding Egypt), Horus is alternately a brother vying for the throne and unification of Egypt (Horus the Elder), or a royal heir come to reclaim his inheritance (Horus the Younger).

    Horus can be seen at the top of the serekh of early kings, though in very rare cases his place was usurped by Set (Peribsen, Dynasty 2) or even shared with him (Khasekhemwy, Dynasty 2). Horus is also depicted on the famous Narmer palette along with Bat, an earlier form of Hathor.

    A passage from the Coffin Texts (passage 148) sums up Horus in his own words: “I am Horus, the great Falcon upon the ramparts of the house of him of the hidden name. My flight has reached the horizon. I have passed by the gods of Nut. I have gone further than the gods of old. Even the most ancient bird could not equal my very first flight. I have removed my place beyond the powers of Set, the foe of my father Osiris. No other god could do what I have done. I have brought the ways of eternity to the twilight of the morning. I am unique in my flight. My wrath will be turned against the enemy of my father Osiris and I will put him beneath my feet in my name of ‘Red Cloak’.”

    http://www.pantheon.org/articles/h/horus.html
    ______________________________________________________

    7. extras de pe site-ul windows.ucar.edu (caută la mythology/horus)

    Horus was a fierce and proud Egyptian god. He was the son of Osiris, the god of air and the Earth, and the goddess Isis. Osiris was killed by his brother Seth in order to seize the throne. To assure his power, Seth tried to prevent Osiris from having any offspring. However, Isis managed to hide her pregnancy from Seth and saved her child.
    Horus grew up in secrecy, determined to avenge the death of his father. Thus, when he reached manhood, Horus challenged Seth. The violent fight, where Horus lost one eye, lasted until the assembly of the gods decided to intervene and declare the throne was the rightful inheritance of Horus. They forced Seth to restore Horus’eye. But to honor the memory of Osiris, Horus offered the recovered falcon-eye to his father, and covered his wound with a divine serpent, Uraeus. Ever since, the serpent is considered the emblem of the Egyptian pharaohs.
    At last, Osiris transferred his power to his son Horus, and retired to the world of the blessed to become an underworld deity. Thus, Horus became the new king of Egypt, serving under the sun-god Re.
    ______________________________________________________

    Daca faceti o cautare pe Google veti gasi si alte articole despre Horus. Eu n-am dat peste nici unul in care sa se spuna aberatiile din Zeitgeist.

    Despre Typhon gasiti informatii aici:
    pe site-ul wikipedia caută Typhon
    http://www.pantheon.org/articles/t/typhon.html

    Voi verifica mai departe informatiile din Zeitgeist cand voi relua vizionarea, lucru ce nu va fi prea curand pentru ca nu mi se pare ceva de valoare…

  5. Wow!
    Comentariul acesta este un documentar in sine!
    Multumesc pentru raspunsul documentat!

  6. Felicitari celui (dmarcel) care inainte sa vb tot felul de aberatii se documenteza!

  7. Religia in general este un fals! Cateva intrebari spre cel care spune ca este asa de documentat! Dictionarul religiei este la fel de adevarat ca si Biblia lucruri scrise si nedovedite niciodata, lucruri inventate candva pt. a avea putere asupra massului! Cine la facut pe Dumnezeu? Dupa cate stim din nimic nu poti face ceva! Un lucru care exista il poti atinge, vedea, mirosi … etc.. Daca ai traii pe o insula singur si nimeni nu ti-ar povestii despre Dumnezeu cum ai putea crede in el nestiind ca exista? Cum poti murii si reinvia? Cum poti sa fii gravida singura? Astea sunt lucruri pur si simplu scrise candva fara nici o logica si antibiologice, normal de aia se spun oamenilor “Credinciosi”! Nu cumva Vaticanul detine majoritatea baniilor de pe pamantul asta? Religia este o putere creata de oameni care vor sa manipuleze si sa se inbogateasca oare de ce biserica cere bani, orice are de a face cu biserica costa bani in majoritatea cazurilor, sau a venit popa candva la tine acasa pe gratis? Nu incerc sa conving penimeni pur si simplu asta este parerea mea despre religie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.