Apara-ti CARD-ul de bancomatele rele!

Bancomat

Am citit (si comentat) la un articol de la Piticu, care talmacea despre banci, bancomate, furturi si alte parascovenii. Am realizat ca toata lumea traieste cu frica sa nu le fie furat card-ul sau pin-ul sau orice altceva ar duce la tragerea pe cur a fondurilor din contul curent.

Bancomatele nu sunt altceva decat niste calculatoare, cu un sistem de operare si niste periferice. Au un cititor de carduri, o mini-imprimanta pentru chitanta, un display, o minitatastura si un dispenser de bani (interfata cu client-ul). Pot fi imitate foarte usor de niste maini dibace dar nu vor reusi sa le faca identice ca cele de la Nixdorf. Comunicatia bancomatelor cu sistemul bancii se poate face prin TCP-IP (Wireless prin link-uri 3G, GPRS, chiar WIFI, Sarme de cupru (Ethernet), Fibra optica si asa mai departe sau chiar Dial-up (in zonele de munte, greu accesibile ISP-urilor – exemplu : hotel in varful muntelui)).

POS-urile (Point Of Sale): le gasim in toate magazinele. Sunt mai simple decat bancomatele (evident), nu au decat o mini-imprimanta, o tastatura si un display mai primitiv. Majoritatea POS-urilor se conecteaza la sistem-ul bancii numai cand apelati interogari de cont sau… orice alta actiune. In rest nu stau conectate ca ar umfla facturile comerciantilor care ofera plata prin POS. Comunicatia este 90% asigurata prin linii de telefon (Dial-UP).

Buuun. Si o sa va intrebati: “Cu ce ma coafeaza pe mine daca citesc asta?” Va voi raspunde. Sper! Well iata cateva sfaturi ca sa nu va treziti fara bani pe card:

– evitati bancomatele din magazinele mici, bancomate aparute peste noapte in scari de bloc si asa mai departe.
– retrageti bani preferabil de unde ati mai retras si nu ati avut necazuri.
– verificati (vizual) bancomatele. Cititorul de carduri poate avea o capcana. Un plastic negru care retine cardul, lipit cu adeziv. Mai pot aparea masti de o culoare asemanatoare cu bancomatul, in care cade cardul iar pinul poate fi inregistrat prin o tastatura falsa pozitionata in masca capcana sau chiar cu o camera pozitionata intr-un obiect care nu atrage atentia.
– nu introduceti cardul daca vedeti ceva (orice) suspect.
– la POS-uri evitati tranzactiile din magazine “de cartier” care stiti ca sunt rau famate. Este nevoie doar de o trecere a cardului prin POS si o introducere a pin-ului pentru a copia datele pentru o clona.

Cam atat… daca ma mai gandesc la ceva, va spun! PS. Nu incercati asa ceva! Este ilegal!

Sharing is caring

8 comments

  1. este destul de urat sa ramai fara un ban pe card. De doi ani de cand am si eu card am auzit multe lucruri despre cum se pot fura banii de pe un card. De fiecare data cand ma duc la banca sau la orice bancomat mai intai apas cu grija in locul unde trebuie mai apoi sa introduc cardul 😀 si daca vad ca nu are de ce sa se miste e sigur.

    bimuss last blog post..Se intampla… SE INTAMPLA

  2. Acum imi dau seama de ce de multe ori fanta pentru card de la ATM e luminoasa

  3. Cine face capcane sau cloneaza si dupaia scoate nu fura de fapt de la omu’ care si-a bagat cardu acolo pentru ca orice card e asigurat in caz ca nu stiati si in termen de max o luna banii sunt inapoiati de catre banca pagubitului.(Daca face reclamatie!).Deci adevaratii pagubiti is bancile si marile corporatii din spatele lor.Au convins guvernele ca asta e cea mai mare crima posibila pentru ca sunt loviti unde ii doare mai tare…la bani.pedepsele pentru carduri sunt la fel de mari ca si cele pentru crima.sper sa va fi ridicat cateva semne de intrebare

  4. Ok, stiam ca esti despagubit in cazul unei fraude care se poate dovedi. Intrebarea este: Cate neplaceri poate sa iti faca un eveniment ca acesta? Better safe than sorry!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.