Obiective foto: Front Focus & Back Focus

Ok, uite cum stau treburile: iti place fotografia, ai strans bani si ti-ai luat un DSLR. Nu conteaza marca, nu conteaza modelul si nici macar cati megapixeli are. Te apuci de facut fotografii si observi ca ce scoti tu din aparat nu are aceeasi stralucire ca ale prietenului si incepi sa iti faci probleme, sa iti pui intrebari si in general nu mai dormi noaptea!

Stralucirea (ii vom spune sharpness de acum) este data de obiectivul folosit. Avem obiectivele cu care vine aparatul foto si obiectivele pe care le cumparam de-a lungul timpului. Cele care nu sunt aceeasi marca ca aparatul le numim third party. In general Canon, Nikon, Pentax si asa mai departe isi testeaza obiectivele destul de riguros inainte sa le vanda, nu pe fiecare in parte ci batch-uri de productie (lot-uri). Third party-urile gen Tamron, Sigma, Tokina isi testeaza si ele obiectivele dar nu asa de riguros, probabil si din cauza ca nu ei produc body-urile si nu au cum sa testeze pe toate body-urile daca folosirea obiectivului ar fi defectuoasa.

Ce m-a facut sa scriu acest articol: azi am fost pus sa testez un obiectiv sa vad daca are Front Focus sau Back Focus si am incercat prima oara prima metoda pe care o stiam. Am luat o rigla, am marcat pe ea un punct pe care am focalizat si… de acolo mi-am dat seama de FF sau BF, dupa care m-am gandit ca ar mai trebui sa incerc si alte metode mai riguroase.

Ce este Front Focus / Back Focus? Am inceput sa discut despre ele dar poate unii habar nu au, asadar, pe scurt: focalizezi, aparatul face bip-bip ca a focalizat. Se face fotografia dar zona focalizata perfect se afla la o anumita distanta (cu cat mai mica, cu atat mai bine) in fata subiectului (Front Focus) sau in spatele subiectului (Back Focus). Concret: Faci focus pe ochiul subiectului si ii iese clar nasul (Front Focus) sau ii ies clare urechile (Back Focus).

In general se intampla la obiectivele zoom, in special la Third Party-uri. Puteti sa traiti cu ele fie inchizand mai mult diafragma, fie schimband obiectivul, fie service (ceea ce nu avem in Romania – ma refer la un service serios care sa aiba cu ce). Se poate scapa de problema calibrand obiectivul (de preferat) sau calibrand aparatul. Nu este un job pe care putem sa-l facem singuri, asa ca nu va mai ganditi la calibrari ca ajungeti in service cu alte bube!

Asadar, cum aflu daca am Front Focus sau Back Focus?

1. Printeaza FocusChart-ul (asta de la pagina 18 sau asta daca iti place mai mult)
2. Lumineaza-l (daca nu ai destula lumina… sa nu iti iasa si miscat)!
3. Tine aparatul la un unghi de 45 de grade fata de planul FocusChart-ului
3. Pune aparatul pe AutoFocus
4. Focuseaza
5. Trage cateva poze (la diverse distante focale, cu diafragma deschisa la maxim)
6. Vizualizeaza pozele

Daca imaginea ta arata asa atunci nu ai probleme, asa ai front focus, asa ai back focus. Banuiesc ca 2mm pana la 6mm de Front Focus sau Back Focus nu sunt problematici (sau cel putin nu ii gasesc eu problematici). Front Focus & Back Focus (acest duo demonic) pot face in review-uri ca un obiectiv sa para foarte soft pentru pretul lui piperat dar inteleg ca daca cheltuiesti peste 300E pe un obiectiv sa poti totusi sa ii folosesti autofocus-ul. Cel mai bun exemplu este Sigma 50-150/2.8 care l-am cumparat acum ceva vreme. La 150mm are front focus si nu intelegeam eu de ce sunt kinda soft imaginile trase la distante mici (1-3m), la peste 3m dispare problema. Am mai testat Tamron 17-50/2.8 si i-am multumit inca o data lui Dumnezeu ca am nimerit o copie BUNA!

Despre teste pe care le poti face uite cateva link-uri:

http://www.focustestchart.com/chart.html
http://photo.net/learn/focustest/
http://www.imatest.com/
http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart/

Sharing is caring

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.