S-a scumpit PRTG – ce alternative ai?

Companiile mari cumpara companii mici. Private Equity funds investesc in companii mici… De atunci business-ul se schimba si conteaza ROI-ul alora care pompeaza bani in compania mica care a putut pana nu a mai putut ca era prea scump, sau a crescut prea mult. S-a scumpit PRTG – ce alternative ai?

Paessler e una din companiile astea.

Paessler are un produs matur pentru monitorizarea infrastructurilor it. Un produs super decent. Costul se facea la senzori monitorizati (1 senzor era de exemplu 1 disk de pe 1 server, care iti arata cat spatiu mai exista, sau procesorul, cat e utilizat). Am inceput cu 1000 de senzori si am ajuns la 5000. Din punct de vedere bugetare, era simplu, costul era decent si fix, era previzibil si nu trebuia sa iei aprobari ca sa cumperi an de an. Licenta era perpetua si cumparai mentenanta si suport.

Mentenanta si suportul pentru licenta perpetua, cum era pana acum au disparut iar pretul subscriptiei creste de vreo 3 ori. Este modelul Brocade de a cerne clientii mici…

Folosesc PRTG de 7 ani si sunt foarte multumit de produs… nu prea au mai inovat ei in ultimii x ani dar produsul e stabil. Poti customiza senzori si daca “le ai” cu scripturile si poti monitoriza cam ce vrei dintr-o infrastructura on prem (sau cloud) fara agenti, prin wmi, snmp, perfmon, ssh, etc… Dupa 7 ani, la renewal-ul anual, ne loveste baiatu de la sales cu costul marit de 3 ori… cu o explicatie cam stupida, dar incluzand disocount de 40% daca comitem pentru 3 ani.

NU

Ramanem la versiunea asta pana cand expira si ne uitam la alternative, ca slava domnului, sunt destule. Nu ne uitam la solarwinds cum nu ne-am uita la Crowdstrike daca vrem antivirus. Poate peste inca 4 ani :))

Ce am incercat pana acum, din lista de FREE’n’Moka sau ShutUpAndTakeMyMoney. Prin incercat zic instalat solutia si testat use case-urile noastre. Pana acum favoritul meu e site24x7.

  1. Primul produs testat si luat cotatie – Logic Monitor. Cam de 10 ori mai scump decat noua subscriptie de la PRTG pentru fix aceleasi nevoi de monitorizare. Produsul este cam de 10 ori mai avansat decat PRTG si are integrare in toate cloudurile existente. Stie AWS, GCP si Azure. Iti arata tot intr-un singur dashboard. E customizabil cat se poate si are rapoarte cat cuprinde. Ne-a speriat pretul.
  2. CheckMK – m-a dezamagit cumva ca avea agenti si pe langa asta era cam ciudata interfata. Ciudata probabil pentru mine… ca la fel mi-a parut si PRTG prima oara cand am dat ochii cu el, problema cu CheckMK a fost ca intre discovery si adaugat la monitorizare parca trebuia sa mai faci niste pasi inutili. In fine, poate am fost biased. Nu e agentless. Nu am obtinut nici o cotatie de pret.
  3. Zabbix – Gratis. Dar munca pe care trebuia sa o depunem sa ajungem la nivelul de monitorizare pe care il avem acum in PRTG ar fi fost titanica. Daca as lua ceva de la zero as alege zabbix… dar nu o luam de la 0 si tot ce era alerta, limita de warning, limita de eroare… trebuia facut de maini dibace. Am 42 de ani si nu mai am chef. Plus ca mai avea nevoie si de agenti…
  4. Domotz – Autodiscovery foarte misto, dar nu aveai detaliile out of the box. Trebuia sa pui server cu server ca vrei cel putin disk, ram, cpu. Nu poti crea senzori custom. Pentru monitorizare windows foloseste WinRM si SSH (da, pui ssh pe windows) … si ssh pentru linux-uri
  5. WhatsUP Gold – Discovery foarte bun doar ca out of the box iar nu aveai foarte multe lucruri monitorizate. Ping. Pentru mai mult trebuia sa adaugi senzori. Nu mi-a placut pentru ca nu puteam monitoriza “chestiile custom din PRTG”.
  6. Grafana si Prometheus – iar, am 42 de ani si am devenit putoare. Arata super dashboard-urile din grafana, dar cand ai multe servere asta inseamna overhead. Instaleaza agenti, pune sursa in prometheus, vezi pe la dashboard-uri… poate pe un set restrans de servere.. acolo unde vrem grafice frumoase.
  7. Site24x7 a lu manage engine – nu e agentless dar poti si fara agenti, pui in reteaua in care vrei sa monitorizezi un “On premise poller” setezi credentiale si merge cu WMI si SSH pentru windows-uri si linux-uri. Ce e cu agent iti adauga valoare: aplication performance monitoring, logs monitoring. Rapoarte SLA foarte misto. Integrare cu AWS… si aduce din toate conturile resurse pe care le doresti monitorizate. Cred ca numarul norocos este 7. Se potriveste pe toate use case-urile doar ca inca nu avem un pret…

Mai sunt si alte solutii de monitorizare foarte bune, dar atat am testat si am decis sa ma opresc. Manage Engine mai are OpManager, mai sunt icinga, openNMS, Datadog, NewRelic, Dynatrace, Solarwinds (cred ca trebuie mentionat chiar daca au avut acel faimos data leak)… etc.

Sharing is caring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.