Monitorizarea Hard Disk-urilor

Un pic de paranoia, mai ales cand ai date importante pe hard (nu filme si muzica), nu strica.

HardDiskDrive-Exploded-Cutaway

Am inceput sa imi “minitorizez” hard disk-urile de cand a crapat maxtoru’ de pe server. Acum folosesc porcaria din BIOS caruia ii dadeam enable dar ii dadeam degeaba ca nu foloseam feature-ul. S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) se numeste si este prezent pe (aproape) toate drive-urile mai noi de 1995. Conceptul exista din 1992 dar a luat diverse nume: Predictive Failure Analysis (PFA) sau IntelliSafe.

Cert este ca hard disk-urile nu traiesc la fel de mult ca oamenii, iar de la caderile de tensiune sau alte evenimente neplacute pot aparea pe suprafata magnetica a hard disk-ului zone care nu pot fi utilizate, marcate ca BAD Block, Bad Sector, etc. Am vazut pe internet software gen “HDD Regenerator” care se lauda ca poate regenera suprafata magnetica (yeah right!) dar nu cred nici macar o secunda ca un hard disk are componente care pot face asta, sau ca poti repara hardware folosind software minune. Minciuni…

Sfaturi:

1. Verificati System Log din consola de management. Evenimentele legate de hard disk (in special cele critice) sunt marcate cu rosu, nu au cum sa va scape din ochi. Ce se poate intampla mai rau cu hard-ul vostru este asta, adica bad-uri, in general hdd-urile aloca automat locatii din o zona de rezerva dar in momentul in care acea zona este alocata integral situatia este mai albastra si trebuie sa va faceti backup mai des… sau sa inlocuiti hard-ul.

2. Instalati software de monitorizare al parametrilor in care lucreaza hard-ul. Sunt tone pe internet dar mi-au placut in mod special HD Tune si HD Sentinel. Daca le lasi in background fac teste automat, HD Sentinel poate chiar sa te anunte pe email sau prin system notification cand apar dude pe hard disk. Recomand HD Sentinel.

3. Controlati temperatura hard disk-urilor! Aceasta nu trebuie sa depaseasca 50 grade (producatorii zic ca pana la 55 e ok, dar nu trebuie sa ajungem la 50). Vara este cel mai problematic, la 34 de grade in casa, 38-39 in carcasa mai ai 15 grade pana la temperatura critica. Fara ventilatie corecta sau orice metoda de racire a hdd-urilor le micsorezi viata considerabil. Un hard disk mai vechi o sa se incalzeasca mai repede si mai mult decat unul mai nou.

Exista ventilatoare pentru hard, chiar si carcase speciale in forma de radiator: racire pasiva – asa ceva nu am gasit la noi, la emag sunt cateva si racire activa. Personal prefer racirea pasiva pentru ca pe o perioada indelungata genereaza cele mai putine probleme. Racirea activa are dezavantajul ventilatoarelor care dupa o vreme se strica si devin zgomotoase si ineficiente, dar asta depinde de calitatea produsului ales.

4. Foarte bine este de evitat carcasele pentru hdd-uri externe. Nu am vazut nici un model care sa tina hard-ul mai rece… Cateva au ventilatoare, dar sunt mizerii mici care dupa 1 an (maxim) se strica.

5. “Handle with care” – manipulati cu grija.

Sharing is caring

2 comments

  1. Ai devenit paranoic de la ultima patanie 🙂
    Intre timp ti-ai pus la punct script-ul de face backup zilnic pe un alt device?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.